Video nu op foodtube: yoghurt maken met Meneer Wateetons

Video nu op foodtube: yoghurt maken met Meneer Wateetons


 

Video: zelf yoghurt maken 

Zoek je een video om te leren zelf yoghurt te maken? In deze video legt Meneer Wateetons alles uit over yoghurt maken en kun je zelf aan de slag. Gratis!  Uit de onregelmatige serie ‘fermenteer met meneer’ waar in eerdere uitzendingen ook al miso, boter en tempeh zijn gemaakt vandaag: yoghurt maken. In de video worden onderwerpen behandeld als:

 • Hoe maak je zelf yoghurt.
 • Wat is het verschil tussen mesofiele yoghurt en thermofiele yoghurt.
 • Hoe kun je yoghurt maken door het jatten, of enten, van starters.

Elf minuten lang spit Meneer Wateetons, auteur van Over Rot, die keiharde kennis.

Wat is yoghurt?

Het woord komt van het Turkse yoğurt dat samenhangt met het bijvoeglijk naamwoord ‘yoğun’, onder meer “dik”, en het werkwoord yoğurmak, dat “kneden” betekent.  De fermentatie van de yoghurt gebeurt door het toevoegen van twee soorten melkzuurbacteriën : Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus. De melk wordt meestal eerst op 80-90 °C gepasteuriseerd om eventuele ziekteverwekkers te doden en de melk beter fermenteerbaar te laten worden door een gedeeltelijke melkeiwit-afbraak. Daarna wordt de temperatuur naar 30 à 45 °C teruggebracht. De yoghurtcultuur wordt aan de verwarmde melk toegevoegd. Dit geheel blijft dan gedurende 4 tot 16 uur (afhankelijk van de temperatuur) onder constante temperatuur staan, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Hierna wordt het geheel afgekoeld en is de yoghurt klaar voor consumptie.

Starterculturen voor zelf yoghurt maken kopen

Starterculturen voor het zelf maken van yoghurt koop je op starterculturen.nl. De webshop van Meneer Wateetons, fermentatie expert en auteur van Over Rot, het handboek fermenteren. Je vindt er meer dan 15 verschillende yoghurt starterculturen, zowel thermofiel als mesofiel. Ze verkopen ook vegan yoghurt starterculturen. Denk aan skyr, amasi, kefir, bifidusyoghurt, Griekse yoghurt, Bulgaarse yoghurt, viili en nog veel meer. Op starterculturen vind je ook veel starters voor het zelf maken van miso, sojasaus, komboecha en droge worst.

Meer leren over fermenteren?

Nog meer leren over fermenteren? Koop Over Rot, bezoek een workshop fermenteren, nodig meneer uit in jouw restaurant of klaslokaal of kom naar de tweedaagse fermentatiecursus voor professionals die meneer geeft ism Teest

 1. 1
  reactie via Facebook

  Wat ik werkelijk niet snap: ik maak al tijden yoghurt van gepasteuriseerde melk in de Instant Pot. Prima spul, maar wel een tikje dun.
  Nu hoorde ik je vertellen dat yoghurt dikker wordt als je de melk eerst verhit. Met de IP gaat dat heel makkelijk. Dus gedaan. Nu al twee keer achter elkaar standyoghurtdikke yoghurt.
  Maar gepasteuriseerde melk ís toch al verhit? Of is zulke melk niet verhit genoeg geweest?

 2. 2
  Sandra Zuidema

  Wat ik werkelijk niet snap: ik maak al tijden yoghurt van gepasteuriseerde melk in de Instant Pot. Prima spul, maar wel een tikje dun.
  Nu hoorde ik je vertellen dat yoghurt dikker wordt als je de melk eerst verhit. Met de IP gast dat heel makkelijk. Dus gedaan. Nu al twee keer achter elkaar standyoghurtdikke yoghurt. Maar gepasteuriseerde melk ís toch al verhit? Of is zulke melk niet verhit genoeg geweest?

Geef een reactie