experimenteerdrift, zelf maken |

Krokante tofu?

Onlangs babbelde meneer bij Kookpunt in Rotterdam een middagje met klanten over fermenteren van groente . Naast hem stonden Anneke Ammerlaan en Femke Mosch, trendwatchers en tofu-adepten van tofupedia. Supergezellige middag. Zij demonstreerden de tofupers. Want, zo schrijven ze: 

Hoe bak je tofu krokant? Dat is de meest gestelde vraag op al onze tofu-spreekuren. Het geheim van krokante tofu zit in de voorbereiding. Tofu is van zichzelf erg vochtig. Door het tofublok uit te persen (en dat gaat het beste met een speciale tofupers) wordt de tofu droger en kan je ‘m krokanter bakken. Je maakt tofu extra lekker door tijdens het bakken een scheutje sojasaus toe te voegen. Zo krijg je een smakelijk korstje. 

Eenvoudig, maar vetgoed idee natuurlijk. Klinkt logisch. Zo’n pers bestaat uit niet veel meer dan het equivalent van een plankje, en iets om druk uit te oefenen. Een veer, een paar schroeven. Dat kan meneer ook. Of liever, dat heeft meneer al in: zijn pickle pers. Een plastic bakje met een plankje en een veer, bedoeld om vocht uit fermenteergroente te persen  dat vast ook zijn hand niet omdraait voor tofu. Hij kocht een blok tofu, sneed die doormidden en zette een helft onder druk weg. Na een paar uur was het geperste stuk duidelijk geslonken. En er zat vocht in de pers. Hij sneed beide plakken in blokjes, bakte ze in wat olie met een beetje zout en serveerde ze aan vriendin wateetons. “Die” sprak ze, en wees de ongeperste tofu aan. “Die is het meest krokant. Maar ik proef weinig verschil” Ze is lief, maar wel een beetje dom. Meneer gaf haar een liefkozend klopje op haar bolletje en nam ook hapje. Shit. Hij had de bordjes omgedraaid! Of wacht. Nee. Toch niet. He? Eigenlijk zat er weinig verschil in de de stukken tofu, concludeerde ook hij. De geperste had een steviger bite, maar de hoeveelheid korstcrunch was vergelijkbaar. Hij ging zelfs twijfelen aan zichzelf. En dat zegt wat.

Twee dagen later kocht hij andermaal een blok. Vastbesloten het experiment te herhalen. Hij perste opnieuw, 24 uur dit maal. 255 gram bij aanvang, 210 gram na afloop: 16% verlies. En, een heel duidelijk verschil in dikte en structuur. Hij bakte, hij proefde: wederom een verwaarloosbaar verschil. in krokantheid. Doet meneer iets fout, is de tofupers een grote money making scheme van Big Tofu of is het toch allemaal de schuld van vriendin wateetons? Help.


0 reacties op “Krokante tofu?
  1. Ik doe het als volgt:
    een zeef boven een kom, daarin de tofu, bordje erop en daarbovenop de massieve vijzel die ik met mijn kantoorhandjes (zoals mijn echtgenoot dat liefkozend noemt) nét op kan tillen, aantal uur laten staan, en de uitgelekte tofu bakken in olijfolie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 feb
Live online workshop “mosterd maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend