ah shit, experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Hoe is het eigenlijk met uw megalomane ham meneer? De finale. Het aansnijden

Op 6 december 2016 kreeg meneer het op zijn heupen. Dat krijgt hij eigenlijk elke week wel een keer, maar dit maal resulteerde het in een project dat ruim een jaar zou beslaan: het zouten en rijpen van een complete jamón, jambon, prosciutto oftewel een droge ham. Een project ogenschijnlijk totaal ongeschikt voor een jaren ’70 nieuwbouwwoning in Amsterdam-Noord. Megalomaan, zeg maar. De paniekmomentjes en ah shits waren dan ook, met name in de eerste dagen talrijk. Gisteravond, 14 maanden na het inzouten schraapte meneer met de achterkant van een mes het vet van zijn vlees (was het altijd maar zo makkelijk) en sneed ten overstaande van een dertigtal geïnteresseerden de eerste dunne plak van zijn Jamón del Norte. Het vlees was egaal donkerroze en stevig maar tegelijkertijd nog zacht. De speklaag eromheen wit en stevig. De geur was … hij rook naar … droge ham. Rijk, diep, complex en hartig met een hint van stal. Meneer stak het eerste plakje in zijn mond. Het zoutgehalte: perfect. De structuur: boterzacht. Het vet: zacht maar met een bite. De smaak: .. droge ham! 

Na die ene plak volgde er vele. Aanwezige slagers, uitbeenders, SVO vakdocenten, koks, culinair geïnteresseerden en zijn moeder waren unaniem: dit was een uitstekend gelukte rauwe ham.  

Meneer kon – en kan – zijn geluk niet op. Het was gelukt. Het was zelfs uitstekend gelukt. Thuis een droge ham maken, het kan. Het wordt zelfs lekker. 

Maar wat nu? De berging is leeg en zwart als het zich dreigend openende gat onder meneers voeten. Gelukkig kreeg hij – het was tevens zijn verjaardag – van zijn uitbeender Michael Keur een stuk buikspek, met zwoerd. En een opdracht: maak er een pancetta steccata van. 

Aan de bak meneer. Nieuwe megaloname projecten vragen uw aandacht. 

De samenvatting


0 reacties op “Hoe is het eigenlijk met uw megalomane ham meneer? De finale. Het aansnijden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend