experimenteerdrift, Over Rot, recept, van alles |

Eindelijk goede zwarte bonensaus

Goed boek hoor, Over Rot. Maar dat recept voor zwartebonensaus zat uw meneer toch niet helemaal lekker. Het leek er wel een beetje op, maar een overtuigende nummer-369-van-de-kaart-saus was het toch niet. Gekookte zwarte sojabonen, beschimmeld met koji-kin in een pekel en dan heel lang wachten. Zo had hij uit de zeer summiere literatuur over dit onderwerp geleerd. Maar er gebeurt eigenlijk maar weinig. Het blijven bonen in een pekel. Er bestaan ook van die leuke kreukelig gedroogde zwarte boontjes, die ruiken naar zwarte bonensaus. Die had meneer ook proberen te maken, door gekookte zwarte sojabonen te beschimmelen en vervolgens te drogen. Knoerthard werden ze, niet leuk kreukelig en niet naar gefermenteerde zwarte bonen ruikend. Gewoon gedroogde bonen met een beetje schimmel.

Na ettelijke van deze pogingen had zijn hoop op een écht goede zwartebonensaus laten varen. Er is gelukkig genoeg ander leuks te doen. Tot hij zich zijn eigen powermisoexperimenten herinnerden. De lekkerste miso in 10 dagen door enzymatisch te fermenteren op een temperatuur van tussen de 45 en 60 graden. Misschien was dát wel de vereiste techniek. Meneer kookte andermaal wat zwarte sojabonen, liet ze beschimmelen met koji-kin, stopte ze in een vacuumzak met 10% zout en fermenteerde ze 2 x 99 uur (ruim 8 dagen) bij 55 graden in zijn Solis sous vide apparaat

Toen hij de zak open sneed wist meneer dat hij de zwarte goudader had aangeboord. De umami wolkte uit het vacuüm. De geur van sojasaus, miso en zwarte bonensaus. De structuur van de bonen was onherkenbaar veranderd, van stevig tot zacht en plakkerig. Meneer legde de helft van de bonen in zijn droogapparaat, en liet die een nachtje draaien. De volgende ochtend oogden de boontjes precies als de gefermenteerde zwarte bonen uit een zakje van de toko. De  andere helft deed hij in sojasaus en roerde regelmatig. Binnen een paar dagen rook het naar… zwartebonensaus. Nummer-369-van-de-kaart.

 


0 reacties op “Eindelijk goede zwarte bonensaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend