Mevrouw Gasteetons kweekt zonder droog

Mevrouw Gasteetons kweekt zonder droog


Deze diashow vereist JavaScript.

Meneer wateetons heeft al heel wat paddenstoelenpogingen ondernomen. Met succes zelfs, een enkele keer. Mevrouw Gasteetons, uw dedicated gastlogger ging er ook mee aan de slag. Met zowel Wateetiaans falen als succes en een recept. Wat dan weer ontwateetiaans is: 

“Mevrouw Gasteetons kocht ooit een oesterzwamcultuurstarterskit bij Rotterzwam. Hartstikke leuk qua no waste (daar gaan we weer, MW) koffiedikverwerking, maar toen ze wilde oogsten, waren de paddenstoelen al gemummificeerd. Einde experiment dus. Mevrouw is erg van de controlfreak, dus eigen initiatiefjes die leiden tot mummificatie weet ze niet zo goed te waarderen. Voortaan om te beginnen niet het volle koffiedikemmertje uit het zicht wegzetten dus.

Van de zomer kocht ze een opnieuw paddenstoelenbroed. Liep als een trein; binnen de kortste keren een emmertje vol wit spul. Toen ze dacht: oh shit, bleek er al een kernreactorexplosiewolk aan oesterzwammen uit het deksel te zijn geperst. Hoera! Truc om het uitdrogen te voorkomen bleek: elke dag wat water op het deksel gieten. En niet wegzetten. Het is allemaal zo simpel.

Daarna maakte ze een maaltje van die oesterzwammen waaraan je proeft dat je maanden bezig bent geweest met het knuffelen van koffiedik.”

Ingrediënten:

 • Oesterzwammen
 • Klontje boter
 • 1 ui
 • 1/3 glas rode wijn
 • Versgemalen zwarte peper en zout
 • Boterhammen
 • Bosje peterselie
 • Oude boerenbrokkelkaas

Bereiding

Oogst je oesterzwammen. Spoel ze vooral niet af want er zit toch geen rotzooi aan. En die hint van verschraalde koffie tilt dit gerecht juist goed op.

Braad een gesnipperd uitje in roomboter met een snuf zout. Dat zout zorgt ervoor dat er sneller vocht aan de ui wordt onttrokken, waardoor die sneller karamelliseert. Aanbrandt, zo je wil.  Snijd je zwammen in hapklare brokken en voeg ze toe.

Braad ze even aan tot ze vocht loslaten. Schenk de rode wijn in de pan en wacht tot die bijna is verdampt. Breng de prut op smaak met zout en fiks versgemalen peper.

Rooster intussen de (zuurdesem)boterhammen (zie bijvoorbeeld https://wateetons.com/2017/10/28/mevrouw-gasteetons-maakt-desembrood-zonder-burnout) Besmeer ze met roomboter en kieper er wat paddenstoelenprut op. Top af met fijngehakte peterselie.

En ja, Mevrouw schaafde er na de foto nog wat kaas over. Ze is tenslotte wel gestoord maar niet gek.

Meneer Gasteetons werd meteen weer verliefd. Iets met liefde, man en maag.

 1. 1
  Anoniem

  Maar als je oesterzwammen gemummificeerd zijn kun je alsnog uit de emmer 5 nieuwe startsets maken. Het broed zelf blijft nml intact. Scheelt weer een extra emmer aanschaffen= no waste.
  Zegt deze tamelijk succesvolle aanrecht agrariër.

 2. 2
  mevrouw Gasteetons

  Mevrouw is inmiddels een paar weken bezig met koffiedikknuffelen met behulp van oud broed. Het implanteren van gebruikte koffieprut verliep in eerste instantie slecht. Er stak alleen groen spul de kop op. Maar ze was te lui om alles weg te gooien. Ze wilde dat namelijk niet in de vuilnisbak doen, maar haar bokashi-emmer was al vol en dan moest ze eerst allerlei acties ondernemen om een emmertje beschimmelde zooi weg te gooien. En daar had ze de puf niet voor.
  Vier tentamenenveloppen met correctiewerk verder was ze er weer geestelijk aan toe om iets met de beschimmelde koffieprut te doen. Maar! In tussentijd had het witte leger de groene vijand verslagen. Niet normaal: het witte pluis kruipt zelfs op tegen de wand. Zo fanatiek heeft ze paddenstoelenbroed nog nooit gezien. What doesn’t kill you makes you stronger.

Geef een reactie