experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Mevrouw Gasteetons kweekt zonder droog

Meneer wateetons heeft al heel wat paddenstoelenpogingen ondernomen. Met succes zelfs, een enkele keer. Mevrouw Gasteetons, uw dedicated gastlogger ging er ook mee aan de slag. Met zowel Wateetiaans falen als succes en een recept. Wat dan weer ontwateetiaans is: 

“Mevrouw Gasteetons kocht ooit een oesterzwamcultuurstarterskit bij Rotterzwam. Hartstikke leuk qua no waste (daar gaan we weer, MW) koffiedikverwerking, maar toen ze wilde oogsten, waren de paddenstoelen al gemummificeerd. Einde experiment dus. Mevrouw is erg van de controlfreak, dus eigen initiatiefjes die leiden tot mummificatie weet ze niet zo goed te waarderen. Voortaan om te beginnen niet het volle koffiedikemmertje uit het zicht wegzetten dus.

Van de zomer kocht ze een opnieuw paddenstoelenbroed. Liep als een trein; binnen de kortste keren een emmertje vol wit spul. Toen ze dacht: oh shit, bleek er al een kernreactorexplosiewolk aan oesterzwammen uit het deksel te zijn geperst. Hoera! Truc om het uitdrogen te voorkomen bleek: elke dag wat water op het deksel gieten. En niet wegzetten. Het is allemaal zo simpel.

Daarna maakte ze een maaltje van die oesterzwammen waaraan je proeft dat je maanden bezig bent geweest met het knuffelen van koffiedik.”

Ingrediënten:

 • Oesterzwammen
 • Klontje boter
 • 1 ui
 • 1/3 glas rode wijn
 • Versgemalen zwarte peper en zout
 • Boterhammen
 • Bosje peterselie
 • Oude boerenbrokkelkaas

Bereiding

Oogst je oesterzwammen. Spoel ze vooral niet af want er zit toch geen rotzooi aan. En die hint van verschraalde koffie tilt dit gerecht juist goed op.

Braad een gesnipperd uitje in roomboter met een snuf zout. Dat zout zorgt ervoor dat er sneller vocht aan de ui wordt onttrokken, waardoor die sneller karamelliseert. Aanbrandt, zo je wil.  Snijd je zwammen in hapklare brokken en voeg ze toe.

Braad ze even aan tot ze vocht loslaten. Schenk de rode wijn in de pan en wacht tot die bijna is verdampt. Breng de prut op smaak met zout en fiks versgemalen peper.

Rooster intussen de (zuurdesem)boterhammen (zie bijvoorbeeld https://wateetons.com/2017/10/28/mevrouw-gasteetons-maakt-desembrood-zonder-burnout) Besmeer ze met roomboter en kieper er wat paddenstoelenprut op. Top af met fijngehakte peterselie.

En ja, Mevrouw schaafde er na de foto nog wat kaas over. Ze is tenslotte wel gestoord maar niet gek.

Meneer Gasteetons werd meteen weer verliefd. Iets met liefde, man en maag.


0 reacties op “Mevrouw Gasteetons kweekt zonder droog
 1. Maar als je oesterzwammen gemummificeerd zijn kun je alsnog uit de emmer 5 nieuwe startsets maken. Het broed zelf blijft nml intact. Scheelt weer een extra emmer aanschaffen= no waste.
  Zegt deze tamelijk succesvolle aanrecht agrariër.

 2. Mevrouw is inmiddels een paar weken bezig met koffiedikknuffelen met behulp van oud broed. Het implanteren van gebruikte koffieprut verliep in eerste instantie slecht. Er stak alleen groen spul de kop op. Maar ze was te lui om alles weg te gooien. Ze wilde dat namelijk niet in de vuilnisbak doen, maar haar bokashi-emmer was al vol en dan moest ze eerst allerlei acties ondernemen om een emmertje beschimmelde zooi weg te gooien. En daar had ze de puf niet voor.
  Vier tentamenenveloppen met correctiewerk verder was ze er weer geestelijk aan toe om iets met de beschimmelde koffieprut te doen. Maar! In tussentijd had het witte leger de groene vijand verslagen. Niet normaal: het witte pluis kruipt zelfs op tegen de wand. Zo fanatiek heeft ze paddenstoelenbroed nog nooit gezien. What doesn’t kill you makes you stronger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend