Drie mango’s en een prutser

Drie mango’s en een prutser


De Turkse en Surinaamse winkels in het miniwinkelcentrumpje van meneers hood zijn het culinaire equivalent van het kruikje van de weduwe van Sarfath: een nimmer opdrogende bron van voedselverrassingen. Voor die roomblanke middenklasse meneer althans, die in zijn hele leven in slechts drie steden heeft gewoond (waarvan er een Amstelveen is, dus dat telt niet eens).

Recent: drie verschillende mango’s. Dat is toch mooi. Waar vind je nou drie verschillende mango’s op rij? Meneer wist niet eens dat er drie verschillende mangosoorten bestonden. Althans, hij had er nog nooit diep over nagedacht. Dat noemt zich dan een foodwriter. Prutser. 

Hij kocht de drie mango’s.  Om te proeven. Meneer mag dan een prutser zijn, hij is wel een prutser die wil leren. 

Deze diashow vereist JavaScript.

We proefden ze met vier personen, waarvan er twee het klappen van meneers proefzweep nog niet kenden en niet veel verder kwamen dan ‘lekker’ en ‘zoet’. Vooruit, we hebben het allemaal moeten leren.
 
Roodborstje mango
Kleur: Oranje groen rood
Vorm: klein, enigszins langwerpig
Ervaring: vlezig en dradig, vrij zoet, iets meer bite dan de de zoete mango maar minder dan de cayenne

Cayenne mango

Kleur: groen en pokdalig
Vorm: rond en klein
Ervaring: crunchy bite, harder. Doet iets aan ananas denken. Frisser, minder van dat sletterige zoete. Heeft wel iets van een waterijsje. Duidelijke outlier.
Favo bij 2, waaronder uw monsieur.
 
Zoete mango (of Golek)
Kleur: diep oranje
Vorm: langwerpig en het grootst
Ervaring: doet zijn naam eer aan. Ontzettend zoet. Smaakt naar tropische vruchtenlimonade uit een pak. Erg draderig. Favoriet bij 1, maar als te zacht en snotterig beoordeeld door anderen.
 
Pssst, meneer. Drie soorten? Er zijn er nog wel een paar meer.
Prutser.
  1. 1
    reactie via Facebook

    De Braziliaanse die op de rechter mango op de foto lijkt zijn het allerlekkerste die je in Nederland kan krijgen. Echter … de mango’s (manja’s) in Suriname zelf zijn de lekkerste die ik ooit gegeten heb.

Geef een reactie