Over die gefermenteerde peertjes
Weet u nog, die jonge onrijpe peertjes, ongeveer een maand geleden in een 2% pekel gelegd waarna meneer op vakantie ging?
Bij terugkomst deden de opgedroogde zoutvlekken aan de buitenkant van de pot en op het aanrecht vermoeden dat er terwijl meneer aan de cévapi zat er sprake was geweest van enige vorm van fermentatie. Weinig overdruk bij het openen en tot zijn spijt zag meneer dat het zakje met pekel dat de peertjes onder water had moeten houden lek was geraakt. Hij trof ook een klein beetje schimmel aan het oppervlak. De peertjes waren nog mooi stevig. Doorgesneden zien ze eruit als hierboven. De verandering lijkt de kern nog niet helemaal bereikt te hebben. De smaak is zoet-zout met een opvallend geringe hoeveelheid zuur. De structuur is nog prettig stevig. Niet iets om zo uit de hand te eten, maar een reepje in een dessert of als garnituur zou best gaaf zijn. Meneer laat ze nog even staan. Ook omdat hij geen idee heeft wat hij er anders mee zou moeten.
0 reacties op “Over die gefermenteerde peertjes”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Fermentatie to do list
Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?
Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode
Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Op geitenkaas ligt misschien heel erg voor de hand, maar geitenkaas+peer+honing+oven=hartje