experimenteerdrift, Wateetons wetenschap |

Wateetons Wetenschap short report: champignons wassen

Meneer leerde het van zijn moeder, zoals jullie leerden van jullie moeder, en die weer van die van haar: champignons moet je niet wassen maar afborstelen omdat ze anders te veel vocht opnemen en niet goed meer bakken.

Meneer doet dat dus al zijn hele leven braaf. Hij had ooit zelfs een speciaal champignonborsteltje in zijn bestekla. Moederskindje.

Maar nu is hij halverwege de 40, en een meneer met een huis, een bedrijf, grijze haren in zijn baard en een eigen kind en vraagt hij zich op vrijdagavond af: klopt dat eigenlijk wel?

Hij nam 145 gram champignons, spoelde ze – dwars door het brandende gevoel van schuld en verraad heen- onder de kraan af, depte ze droog met keukenpapier en woog ze opnieuw: 148 gram. Een verwaarloosbare gewichtsstijging van 2.2%. Een scherpe lezer zal misschien opmerken dat je ook het verlies aan vuil moet aftrekken, maar zoals de foto toont waren het erg schone champignons.

Kortom: wassen van champignons zorgt in dit volledig onwetenschappelijke onderzoek in verwaarloosbare mate voor een toename van vocht. Toekomstig onderzoek kan zich richten op replicatie, andere paddenstoelsoorten, de duur van het wassen, of dat zwarte vuil wel paardenpoep is, of je slechte ogen krijgt van lezen in het donker en of God bestaat.


0 reacties op “Wateetons Wetenschap short report: champignons wassen
  1. Altijd onzin gevonden dat niet mogen wassen. Krijg maar eens zelfgezochte cantharellen schoon zonder water.
    Gewoon snel wassen, uitlekken en even op een schone theedoek. Maar zulke dingen zijn hardnekkig in culiland. Ik ben lui van aard en dan ga je gewoon je eigen gang hè

  2. ja ach ik merk ook nooit verschil… champignons was ik niet, maar wilde paddestoelen houd ik wel kort onder de kraan, anders krijg ik de dennennaalden en ander vastgekoekte prut er niet af en sponszwam wordt ondergedompeld in een zoutbadje tegen de beestjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer

In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen

Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp