Eerste workshop charcuterie maken

Eerste workshop charcuterie maken


Afgelopen woensdag mocht meneer voor de eerste keer een workshop charcuterie maken geven. Hij kocht te groot in, vergat het slagersknoopje uit te leggen, en moet volgende keer niet op een dag waarop hij een nieuwe workshop geeft ook vier andere workshops plannen, maar verder was het een mooie en leerzame avond.

De deelnemers leerden allereerst over het conserveren van vlees, het verschil tussen zeezout, salvianda en nitrietpekelzout, over vacuumzouten en The Great Wall of Pig, over schimmeltjes en darmen en vooral, bovenal en natuurlijk of course dat je als mens niet zonder een vacumeerapparaat kunt. Vervolgens kwamen er vijf gigantische varkensbuiken ter tafel die door de deelnemers vakkundig werden uitgebeend en schoongesneden. Nauwkeurig afgewogen zout, zelfverzonnen kruidenmixje, in het vacuum en wachten maar, terwijl je ondertussen thuis rustig zoek gaat naar een goede droogruimte. De volgende dag verschenen al de eerste enthousiaste linkjes in meneers brievenbus naar goedkope wijnkoelers en hygro- en thermostaten.

Deze workshop is een blijvertje, zo veel is duidelijk. De data voor 2019 zijn nog niet bekend maar als je je inschrijft op de nieuwsbrief (rechtsonder in de sidebare) ben je de eerste die op de hoogte wordt gesteld van het nieuwe aanbod en kun jij in 2019 ook vol trots je eigengemaakte pancetta, coppa of guanciale serveren.

 1. 1
  Tim

  Beste meneer!
  ik heb een vraag over de wijnkoelers, moeten deze nog aangepast worden om hier worsten in te hangen. of is de wijnkoeler zoals in uw link capabel om, bijvoorbeeld, coppa in te hangen?

  ik hoor het graag van u!

 2. 2
  Meneer Wateetons

  Tim!
  Een goedkope wijnkoeler heeft geen instelling voor luchtvochtigheid, terwijl die wel van belang is. Die moet je dus nog tweaken met een be- of ontvochtiger (beetje afhankelijk van het formaat koelkast/hoe vol of het de een of de ander is). In de worstbijbel geef ik uitgebreide instrutcies die globaal ook voor charcuterie gelden

Geef een reactie