Wateetons Testkeuken: Lidl Silvercrest foliesealapparaat – kun je goed zuigen voor €25?

Wateetons Testkeuken: Lidl Silvercrest foliesealapparaat – kun je goed zuigen voor €25?


   De seal, stop en vacumeerknop

Het is één van meneers favoriete keukentools: zijn vacumeerapparaat. Alles wat je vacumeert ziet er superprofessioneel en smakelijk uit. Bovendien blijft voedsel langer vers omdat het van zuurstof wordt afgesneden. Vriesbrand: iets van het verleden. Het is het bijna onmisbare hulpje bij sous vide garen en ideaal voor droogzouten van je charcuterie. Hieperdepiep voor het vacumeerapparaat.

Foodsaver
Meneer kocht ooit een tweedehandsje voor €25: een Foodsaver met een nieuwprijs van rond de €150. Prima dingetje, al duurde het even voor meneer door had dat hij pas klaar was als het lichtje ‘uit’ ging. Iets wat tijdens zijn workshops ook steevast voor verwarring zorgt. Ook bleek het allereerste zakje dat hij ooit probeerde te vacumeren lek, kwam hij na een kwartier gefrustreerd zuigen achter. Toegegeven, daar kan de Foodsaver niets aan doen. De ‘seal’ is ook niet betrouwbaar. Hij treft zijn zakjes nog wel eens andermaal gevuld met lucht in zijn koelvak. Twee sealtjes dan maar. Een ander nadeel van het apparaat is dat hij zelf kiest wanneer hij sealt, namelijk pas als alle lucht eruit is. Dat maakt dat iets sealen dat een beetje vochtig is niet lukt. De Foodsaver zuigt al dat vocht eruit waarna hij een natte gleuf probeert dicht te smelten.  En we weten allemaal hoe dat afloopt. Onverminderd hartje dus, maar je moet de Foodsaver wel een beetje sturen.

Silvercrest
De Lidl – na de Action meneers favoriete winkel- verkoopt er ook één. Een ‘foliesealapparaat’ noemen ze het. Geen trematroubles. Slim. Het apparaat mag weg voor onder de €25. In de afgelopen weken heeft het in casa Wateetons 2 menig vacuüm gecreëerd (twee trema’s, dank u autocorrect). Net als de Foodsaver en alle andere huishoudvacumeerapparaten werkt hij door het zuigen van lucht uit de verpakking. De professionele broertjes die slagers cum suis duwen de lucht er juist uit. Je hebt daarom een ander type zakken nodig: met microstructuur. Bij de Silvercrest krijg je een rol bij. Je moet dus zelf een onder en een bovensealtje zetten om een zak te creëren. Dat kan handig zijn als je een worst van een meter of een stofzuigerstang wilt vacumeren maar meneer gebruikt liever gewoon zakken. Die koop je online bij Marmelot, Allpax of vacuumgigant.nl (een onderdeel van Vuur en Rook).

Het is een prima apparaat. Hij lijkt iets minder hard te zuigen dan de Foodsaver, maar meneer heeft daar nog geen nadeel van weten te ontdekken. Een duidelijk voordeel van de Silvercrest is dat je zowel automatisch als handmatig kunt sealen. Geen vol met vleesvocht of marinade gezogen apparaat meer dus. En geen natte gleuf. Je kunt er zo zelfs soep of bouillon mee verpakken. Tot op heden heeft geen enkele seal het nog begeven. Hij voelt wel een beetje licht en kwetsbaar aan, gecombineerd met het geweld dat nodig is om hem dicht te klikken vreest meneer een beetje voor zijn levensduur. De tijd zal het leren. Voorlopig is het voor de thuiskoker een prima apparaatje, dat je voor dit geld niet kunt laten liggen.

Update

De hierboven beschreven Silvercrest vacumeermachine is vervangen door Iets luxere vacumeermachine van €39,95. Nog steeds geen geld natuurlijk.

Lidl Silvercrest foliesealapparaat
€24,95 + 2,99 verzendkosten
via Lidl-shop.nl

pssst: meer uit Wateetons Testkeuken. Of niet alle Silvercrest is top.

 1. 1
  reactie via Facebook

  Die van mij ligt nagenoeg ongebruikt in de kast. Maar ongeduldig. Duurt me allemaal te lang. En vaak wat ik koop. koop ik al op gewicht.

 2. 3
  Carolijn

  Echt zo niet blij met deze review ☺️ had bijna net een allpax gekocht met 97% vacuüm voor slordige 300 euri, gadget verslaving weer even gesust, blijkt het met een measly 25 euro ook ‘goed genoeg’ te kunnen. Verzin nu nog maar een smoes waarom er écht toch nog 275 bij moet

 3. 7
  Lein

  Beetje laat misschien, maar toch effe een vraagje: gaat dit apparaat door met zuigen TIJDENS het sealen? Ik heb hier een eerder model van Lidl staan en dat apparaat doet dat dus niet. Gevolg: alsnog lucht in de zak voordat de las van de seal dicht zit. Waardoor het nut van het apparaat dus teniet wordt gedaan.

 4. 13
  Mieke

  net zo’n apparaat gekocht echter waarom zitten er aan die zakjes van die sluitstrips?? daardoor geen vacuüm, heb ze eraf geknipt echter dat kan toch niet de bedoeling zijn??

Geef een reactie