boodschappen, Meneer eet uit |

Toogoodtogo. Meneer redt (g)een puddingbroodje

En het was in die dagen dat hij door vriendin Wateetons op het bestaan van een app gewezen werd. Een app tegen voedselverspilling die sinds mei 2018 in Nederland beschikbaar is. Lekker scherp, meneer.  De app heet Too Good to Go.

Wat is het?

We bestrijden voedselverspilling door restaurants en winkels te helpen hun overtollige voedsel te verkopen in plaats van weg te gooien. Onze missie is om wereldwijd voedselverspilling te verminderen, en onze visie is om een wereld te creëren waarin geproduceerd eten ook op een bord belandt. Ieder jaar wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild. Dat is zonde, dus pakken we de voedselverspilling aan!

Hoe werkt het?

Je downloadt de gratis app (iphone/android) en checkt welke restaurants of winkels er in jouw buurt die dag eten over hebben en schaft dat digitaal aan. Aan het eind van de dag haal je ‘the magix box’ op bij de betreffende locatie. De inhoud is wisselend en een verrassing, wat er die dag over is. De kosten zijn lager dan wat je er normaal voor zou betalen, vaak rond 1/3e.

En, werkt het Meneer?

Meneer heeft de app nu vier keer geprobeerd. Zelfs in de culinaire woestijn die Amsterdam-Noord is zijn er een aantal zaken die mee doen, van diverse pluimage: een paar bakkers, de Landmarkt, een (gefrituurde) viskraam, een bloemist (tulpenbollen?) en een enkel restaurant. In het centrum is er aanzienlijk meer beschikbaar.

De app werkt heel soepel. Je ziet precies welke winkels mee doen, wat het kost, hoeveel boxes er (nog) beschikbaar zijn en met een druk op de knop is de box gekocht en je voedsel gered. Je krijgt een herinnering als het bijna tijd is om op te halen en je kunt een review achter laten. Allemaal heel gelikt. Meneer Wateetons bestelde één maaltijd, één keer vis en twee keer een pakket van de bakker. In alle gevallen kreeg hij waar voor zijn geld. Je zou normaliter meer betalen voor deze hoeveelheid voedsel, hoewel de oorspronkelijke waarde die er in de app wordt toegekend wel wat opgeschroefd lijkt. Bovendien, wat is de waarde van een goedkoop puddingbroodje en een halfje wit, als je nooit puddingbroodjes of witbrood eet. Het openmaken heeft elke keer iets feestelijks: wat zou erin zitten? Een soort surprise. Bij wijze van test bestelde hij twee keer een ‘magic box’ bij dezelfde bakker die beide keren helemaal verschillend gevuld bleek.

Overdenkingen

Meneers motieven zijn dus niet helemaal zuiver. Voedselverspilling tegen gaan is mooi, maar hij vindt het ook gewoon leuk om verrast te worden. Erger: dat puddingbroodje verdween uiteindelijk toch in de prullenbak. Hij stopt dat soort spul liever niet in zijn bijna strakke six fourpack-lijf. En die gefrituurde vis was lekker voor een keer, maar het was wel heel veel gefrituurde vis. De beste manier om voedselverspilling tegen te gaan is om niet te veel te kopen door je maaltijden te plannen en inkopen doen met een briefje. Dit is het tegenovergestelde. Nu heeft meneer allerlei dingen in huis waar hij weinig mee kan.

De bakker vertelde dat het overgebleven brood voorheen naar de boerderij ging. Ook een prima bestemming lijkt me. De restauranthouder vertrouwde hem toe dat het hem toe doen was om voedselverspilling, maar dat het ook wel een mooie manier was om mensen met je zaak kennis te laten maken. Een goedkoop visitekaartje dus. Ook valt het meneer op dat de meeste zaken al bij schrijven van dit stuk (7:00) hun aanbod van vandaag in de app hebben staan. Bij een enkeling kun je ‘s ochtends zelfs al wat ophalen. Hoe weet je als winkelier om 7:00 al dat je straks drie boxen aan spullen over hebt? Je wilt aan het eind van de dag ook geen nee verkopen, er is al voor betaald. Koop je dan niet juist iets groter in? Ten slotte, toogoodtogo lijkt er het meeste aan over te houden. 25-40% meen ik. Met meer dan een miljoen download op Android, in 2017 al meer dan 2 miljoen geredde cq. verkochtte maaltijden is dat best een aardig businessmodel. Wat toogoodtogoo met dit geld doet lees je niet terug op de website.

Kortom, op zich best een mooi initiatief. En iets goeds doen met bijbedoelingen is nog steeds iets goeds. De bijbedoelingen lijken bij deze app echter wel vrij dominant. Nu gaat meneer ontbijten. Met een appelflap en een donut en portie kibbeling. Met saus.


0 reacties op “Toogoodtogo. Meneer redt (g)een puddingbroodje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kookatelier OpOost

Culinaire tips voor een bezoek aan Texel

Foodwriter Meneer Wateetons kreeg voor een bezoek aan Texel tientallen culinaire tips. In deze post zet hij ze allemaal op een rij.


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend