experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Snelle sous vide procureurham

Wegens groot gelike op de insta’s cum suis, bij deze een recept voor de procureurham die Meneer gisteren maakte.

Neem een mooi stuk procureur van een kilo ofzo. Het eindproduct is puur vlees, dus garage in is garage out. Er moet zout in, tot in de kern, maar dat duurt als je gaat pekelen nogal lang. We hebben wel wat anders te doen. De snelste en makkelijkste manier om je pekel in de kern van je vlees te krijgen is het er gewoon in te spuiten. Natuurlijk of course. Slagers gebruiken daarvoor een pekelspuit en bij grote stukken vlees waarbij de aderstructuur nog intact is hanteren ze het vaatstelsel als natuurlijke pekelverspreiders. Dit vereist enorme hompen ham, oefening en anatomische kennis die jij niet hebt. No offence. Meneer ook niet hoor. Maar, niet getreurd. Jij kunt weer andere dingen. Bovendien: thuis kun je vlees gewoon injecteren met een eenvoudige pekelspuit die je voor weinig bij elke kookwinkel kunt kopen.

Hoe dan?

Je maakt een zoutoplossing, vult er je reservoir mee en steekt de sappigheidsspuit in je vlees. Terwijl je de naald terugtrekt injecteer je de pekel voorzichtig, elke 2 centimeter ongeveer. Er zal een redelijk wat vocht het vlees direct weer verlaten. Bij meneer was dat 1/3e. Dat geeft niks.  Herhaal dit tot je zo’n beetje je hele hammetje hebt gecoverd. Het zout heeft wat tijd nodig zich helemaal te verspreiden. Nog even een nachtje in het vacuum in de koelkast helpt daarbij.

Wat stop je in je spuitpekel?

Pekel dus. Meneer hanteerde een nitrietpekelzoutlossing van 15% (150 gram per liter) en injecteerde ongeveer 20% van het vleesgewicht aan pekel in ons vlees. Zorg dat het water goed koud is, zeker als je het vlees daarna nog even laat rusten, om bederf te voorkomen. Dextrose helpt in de kleurvorming. Delen bier, azijn, prosecco of appelsap in plaats van water maakt je hammetje nog lekkerder, evenals suiker of honing. Andere smaakmakers mogen ook, maar liever zonder kleur. Ben je niet vies van een beetje vals spelen dan geeft 2% fosfaat in je pekel (eerst oplossen in een beetje lauw water) extra sappigheid.

Basisrecept spuitpekel

Bereken eerst hoeveel spuitpekel je ongeveer nodig hebt voor je een liter maakt en vervolgens driekwart weer weg moet gooien.

Ingrediënten per liter

Bereiding

  1. Los het zout en de rest van de pekelstoffen op in koud water.
  2. Injecteer ongeveer 20% van je vleesgewicht.
  3. Zorg voor een gelijkmatige verdeling.
  4. Vacumeer je vlees en leg het nog een nachtje of dagje in de koelkast

Garen

  1. Gaar je procureur sous vide bij 62 graden gedurende 3 uur. Optioneel zou je hem ook bij 80 graden gedurende 10-15 minuten per centimeter diameter kunnen garen. 
  2. Je hebt onvermijdelijk wat vochtverlies. Dat hoort.
  3. Koel, in de vacuumzak, terug in de koelkast.
  4. Snij de volgende ochtend dunne plakken voor op de boterham.
  5. Deze ham is vrij hoog gezouten en dus bedoeld om koud te eten. Niet in blokjes voor door de macaroni.


0 reacties op “Snelle sous vide procureurham
  1. Als je op youtube ‘Eckkehard The German Butcher’ opzoekt, die doet een soortgelijk iets maar gebruikt 9% en dat vond ik al niet te (vr)eten. Veel te zout, zelfs na een uur in t water wat hij doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend