ah shit, experimenteerdrift, Over Rot, recept, zelf maken |

No waste gefermenteerde hotpoeder

Het eindresultaat: mango-peer-jalapeños hotsauce

No waste groente en fruit, ga er maar aan staan. De stronkjes van de broccoli, de schil en het klokhuis van een appel, het steeltje van de chili. Er verdwijnt nogal wat in de groen- of prullenbak. Je kunt daar met bokashi mooie aarde van maken, las u eerder op deze plek. Sommigen bedenken een slimmigheidje als het frituren van aardappelschillen. De cavia vetmesten, ook nog wel een optie misschien. Maar in de meeste gevallen verdwijnt het toch in een vuilniszak. Zonde, want het bevat vezels, vitamine en smaak, alleen is het op de traditionele manieren bereid gewoon niet te vreten.

Meneer maakte een gefermenteerde hotsauce van mango en japapeños. Vrij willekeurige bij elkaar geraapt in de Turkse supermarkt. Hij hakte ze fijn, voegde 2% zeezout toe en vacumeerde het geheel. Na dit harde werken had hij wel een bakje kwark, met wat muesli en een peertje verdiend.

Op het aanrecht lagen nu mangoschillen, jalapenñospitjes en -steeltjes en inmiddels ook wat peerrestanten. Welja. Kom er maar bij. Aan deze afsnijdsels voegde hij ook 2% zout toe, en onttrok er de zuurstof aan. Twee weken later en 1 seconde verwijderd van een plafondverminkende hotsaucebom opende hij de beide zakken voorzichtig. De echte sauce ging in een fles in de koelkast (vetlekker) en de tamelijk onooglijke gefermenteerde afsnijdsels legde hij op het rooster van zijn nieuwe AEG stoomoven. Het sap dat was vrijgekomen goot hij in een ovenschaal. Meneer zette de oven op ‘drogen’ (tamelijk handige functie) en ging naar bed. De volgende ochtend was het vocht ingedampt tot een harde korst. Zo hard, dat hij het niet uit de ovenschaal gebikt kreeg. Ah shit. De volgende keer legt hij eerst een bakpapiertje neer ofzo. De groenten waren zo mogelijk nóg onooglijker en hard geworden. Niet getreurd, dat was de bedoeling. Meneer gooide ze in de Magimix (namedropping galore, dit stuk) en hakte ze tot gruis. Jankend en op de keukenvloer naar adem snakkend. Fijngehakte jalapeñospitjespoeder inademen doet toch iets met je.

Toen hij weer bijkwam had hij een centimeter poeder. Het rook fris, zoet en vol. Apart wel, nieuw. Teringtyphusheet ook, bleek toen hij er een vinger in stak om te proeven. Daar lag hij weer. Maar wel lekker. Zoutig, met een zuurtje. Heel smaakvol en een beetje vreemd. “Spannend” oordeelden ook de ROC leerlingen aan wie hij het liet proeven, hun pijn stoer verbijtend.

Een no waste gefermenteerd peer-mango-jalapeños hotpoeder dus. Voor in de bouillon, of gewoon als smaakmaker over om het even welk product. Hij saltbaede wat over een gegrild stukje vlees. Het was geweldig. En meneer huilde nog maar een minuutje.

Ppsst. Alles over fermenteren van groente vind je natuurlijk in Over Rot, of kom binnenkort naar de tweedaagse cursus fermenteren voor professionals.


0 reacties op “No waste gefermenteerde hotpoeder
  1. Al enige tijd bewaar ik alle afsnijdsels, soms trek ik daar boullion van en soms gaan deze in de droger en vermaal ik het tot poeder voorvallen doeleinden…als rub of in een saus of soep…mogelijkheden te over.

  2. Al enige tijd bewaar ik alle afsnijdsels, soms trek ik daar boullion van en soms gaan deze in de droger en vermaal ik het tot poeder voorvallen doeleinden…als rub of in een saus of soep…mogelijkheden te over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

21 sep
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp