ah shit, experimenteerdrift, Over Rot, recept, zelf maken |

No waste gefermenteerde hotpoeder

Het eindresultaat: mango-peer-jalapeños hotsauce

No waste groente en fruit, ga er maar aan staan. De stronkjes van de broccoli, de schil en het klokhuis van een appel, het steeltje van de chili. Er verdwijnt nogal wat in de groen- of prullenbak. Je kunt daar met bokashi mooie aarde van maken, las u eerder op deze plek. Sommigen bedenken een slimmigheidje als het frituren van aardappelschillen. De cavia vetmesten, ook nog wel een optie misschien. Maar in de meeste gevallen verdwijnt het toch in een vuilniszak. Zonde, want het bevat vezels, vitamine en smaak, alleen is het op de traditionele manieren bereid gewoon niet te vreten.

Meneer maakte een gefermenteerde hotsauce van mango en japapeños. Vrij willekeurige bij elkaar geraapt in de Turkse supermarkt. Hij hakte ze fijn, voegde 2% zeezout toe en vacumeerde het geheel. Na dit harde werken had hij wel een bakje kwark, met wat muesli en een peertje verdiend.

Op het aanrecht lagen nu mangoschillen, jalapenñospitjes en -steeltjes en inmiddels ook wat peerrestanten. Welja. Kom er maar bij. Aan deze afsnijdsels voegde hij ook 2% zout toe, en onttrok er de zuurstof aan. Twee weken later en 1 seconde verwijderd van een plafondverminkende hotsaucebom opende hij de beide zakken voorzichtig. De echte sauce ging in een fles in de koelkast (vetlekker) en de tamelijk onooglijke gefermenteerde afsnijdsels legde hij op het rooster van zijn nieuwe AEG stoomoven. Het sap dat was vrijgekomen goot hij in een ovenschaal. Meneer zette de oven op ‘drogen’ (tamelijk handige functie) en ging naar bed. De volgende ochtend was het vocht ingedampt tot een harde korst. Zo hard, dat hij het niet uit de ovenschaal gebikt kreeg. Ah shit. De volgende keer legt hij eerst een bakpapiertje neer ofzo. De groenten waren zo mogelijk nóg onooglijker en hard geworden. Niet getreurd, dat was de bedoeling. Meneer gooide ze in de Magimix (namedropping galore, dit stuk) en hakte ze tot gruis. Jankend en op de keukenvloer naar adem snakkend. Fijngehakte jalapeñospitjespoeder inademen doet toch iets met je.

Toen hij weer bijkwam had hij een centimeter poeder. Het rook fris, zoet en vol. Apart wel, nieuw. Teringtyphusheet ook, bleek toen hij er een vinger in stak om te proeven. Daar lag hij weer. Maar wel lekker. Zoutig, met een zuurtje. Heel smaakvol en een beetje vreemd. “Spannend” oordeelden ook de ROC leerlingen aan wie hij het liet proeven, hun pijn stoer verbijtend.

Een no waste gefermenteerd peer-mango-jalapeños hotpoeder dus. Voor in de bouillon, of gewoon als smaakmaker over om het even welk product. Hij saltbaede wat over een gegrild stukje vlees. Het was geweldig. En meneer huilde nog maar een minuutje.

Ppsst. Alles over fermenteren van groente vind je natuurlijk in Over Rot, of kom binnenkort naar de tweedaagse cursus fermenteren voor professionals.


0 reacties op “No waste gefermenteerde hotpoeder
  1. Al enige tijd bewaar ik alle afsnijdsels, soms trek ik daar boullion van en soms gaan deze in de droger en vermaal ik het tot poeder voorvallen doeleinden…als rub of in een saus of soep…mogelijkheden te over.

  2. Al enige tijd bewaar ik alle afsnijdsels, soms trek ik daar boullion van en soms gaan deze in de droger en vermaal ik het tot poeder voorvallen doeleinden…als rub of in een saus of soep…mogelijkheden te over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend