Over Rook, recept |

Ik wil paling

“Ik wil paling”

C’est la le ton qui fait la musique. En deze ton zei dat meneer onmiddellijk zijn laptop moest dichtslaan en zijn luisterhouding moest aannemen. Vriendin Wateetons is al weer een paar weken terug uit Laos maar de behoefte aan West-europees comfort food is nog altijd niet gestild. Pâté, terrine, rillettes, stokbrood, gewassen korstkaas, wijn. Dat soort werk. En paling dus. En wel nu.

Nu heeft meneer wel een rookkast, maar hij had geen verse paling in huis. En ook niet voldoende tijd gezien de dreigende ton. Gelukkig heeft hij wel internet. Op de gok typte hij: Palingkopen.nl. Dat bestaat dus. Ze kweken, en roken ze zelfs zelf. Een pondje moest genoeg zijn, dacht hij. De volgende dag waren de palingen in huis. Gelukkig. Koelbox, vacuumzak, keurig.

Vriendin en meneer aten ze samen op. Een tevreden rust kwam over haar gezicht. Meneer opende zijn laptop en ging weer aan het werk.

“Ik wil patat.”

Op 22 mei geeft meneer Wateetons een workshop roken.

De auteur van hét handboek roken ‘Over Rook’ leert je de kunst van het roken graag in persoon, tijdens één van de open inschrijving workshops op de boerderij van Boergondineren aan de rand van Amsterdam.

Tijdens de workshop leer je, onder het genot van de lekkere hapjes en drankjes van Boergondineren, allereerst de theorie over roken: apparaten, houtsoorten, koud versus warm roken, de ideale temperatuur en noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Daarna gaan we in groepjes aan de slag met zowel ter plekke in elkaar geknutselde, als gereedstaande rookovens, rookpannen en rookpistolen. Je mag ook je eigen rookkast, -pan of -ton meenemen. Uiteraard eten we aan het eind van de avond de huisgerookte waar met elkaar op, begeleid door de bijgerechten en wijn van Boergondineren. Je kunt je gewoon in je ééntje, met z’n tweeën of met een klein groepje opgeven.

Oh, en patat maken leer je in augustus


0 reacties op “Ik wil paling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Smokeset voor Fernus nu beschikbaar

In het introductiefilmpje van de Fernus pizzoven dat ik ongeveer een jaar geleden maakte kondigde ik aan dat hij uitgebreid zou worden met een Smokeset, zodat je Fernus ook zou kunnen gebruiken om te roken. Nu is de Smokeset dan eindelijk beschikbaar.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp