ah shit, experimenteerdrift, Over Drank |

Wijn reductie cq. redding

In een opruimerige-post-vakantie-we-gaan-het-helemaal-anders-doen-bui besloot meneer zijn berging op te schonen. Rechts van de deur: twee 60×100 cm planken vol met zelfgemaakte alcohol. Bier, cider, port en wijn. Nu zijn er verschillende manieren om van je alcohol af te komen. Omdat de we-gaan-het-helemaal-anders-doen ook zijn vetpercentage betrof schoof hij de meest voor de hand liggende methode terzijde. Gelukkig heeft hij een distilleerapparaat* , een probate manier om van een groot volume drank een klein volume te maken, met behoud van alcohol en reductie van matigheid.

Hij trok zes flessen gelabeld ‘chardonnay met elzasgist’ en ‘consumptiedruif 2016’ uit het schap en proefde ze. Saai, te zuur, geen neus. Een goed biertje, acceptabele cider, of lekkere port maken is niet zo moeilijk. Een goede wijn is lastiger. Twee uurtjes later had hij teringsterke alcohol. Niet meer saai, niet meer zuur en slechts een paar honderd milliliter in omvang.

Achterin het schap vond hij ook nog twee flessen rood. Label: “wijnpakket, 2010”. Negen jaar gerijpt cq. vergeten dus. Hij zocht op zijn blog naar een verslag van het maken. Tevergeefs. Lekker bezig, meneer, met je ‘hou een logboek bij’ adviezen. Het zal een van deze geweest zijn. Meneer heeft er geen herinnering aan.

Met de distilleerkolom in gereedheid trok hij een van de twee flessen open en stak er zonder veel verwachtingen zijn neus in. Drop, rood fruit, een hint van ijzerslijpsel. Huh? Een neus? Überhaupt? Een slok: een klein prikje op de tong, fris en tamelijk fruitig, droog maar niet te, betrekkelijk laag in zuren, hoog in tannines. Behalve weinig diepgang of afdronk was dit eigenlijk een heel behoorlijk wijntje. Meneer zou er zo €2,99 per literpak voor over hebben! De wijn was zelfs zo goed middelmatig dat hij besloot beide flessen te redden van de reductie om ze op een later moment op te drinken. Over 9 jaar ofzo.

* (Niet echt natuurlijk, geachte belastingdienst, meneer is een per-so-na-ge, natuurlijk of course, haha.)


Eén reactie op “Wijn reductie cq. redding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Onsvanlife Hongarije vlog 2

Onsvanlife Hongarije vanlife vlog 2

In dit tweede Hongarije onsvanlife vlog bezoeken Arianne en Meneer twee van de vier wijngebieden van Hongarije, maakt Arianne kennis met rauwe ganzenlever, en Meneer met darmkrampen.


Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend