ah shit, experimenteerdrift, Over Drank |

Wijn reductie cq. redding

In een opruimerige-post-vakantie-we-gaan-het-helemaal-anders-doen-bui besloot meneer zijn berging op te schonen. Rechts van de deur: twee 60×100 cm planken vol met zelfgemaakte alcohol. Bier, cider, port en wijn. Nu zijn er verschillende manieren om van je alcohol af te komen. Omdat de we-gaan-het-helemaal-anders-doen ook zijn vetpercentage betrof schoof hij de meest voor de hand liggende methode terzijde. Gelukkig heeft hij een distilleerapparaat* , een probate manier om van een groot volume drank een klein volume te maken, met behoud van alcohol en reductie van matigheid.

Hij trok zes flessen gelabeld ‘chardonnay met elzasgist’ en ‘consumptiedruif 2016’ uit het schap en proefde ze. Saai, te zuur, geen neus. Een goed biertje, acceptabele cider, of lekkere port maken is niet zo moeilijk. Een goede wijn is lastiger. Twee uurtjes later had hij teringsterke alcohol. Niet meer saai, niet meer zuur en slechts een paar honderd milliliter in omvang.

Achterin het schap vond hij ook nog twee flessen rood. Label: “wijnpakket, 2010”. Negen jaar gerijpt cq. vergeten dus. Hij zocht op zijn blog naar een verslag van het maken. Tevergeefs. Lekker bezig, meneer, met je ‘hou een logboek bij’ adviezen. Het zal een van deze geweest zijn. Meneer heeft er geen herinnering aan.

Met de distilleerkolom in gereedheid trok hij een van de twee flessen open en stak er zonder veel verwachtingen zijn neus in. Drop, rood fruit, een hint van ijzerslijpsel. Huh? Een neus? Überhaupt? Een slok: een klein prikje op de tong, fris en tamelijk fruitig, droog maar niet te, betrekkelijk laag in zuren, hoog in tannines. Behalve weinig diepgang of afdronk was dit eigenlijk een heel behoorlijk wijntje. Meneer zou er zo €2,99 per literpak voor over hebben! De wijn was zelfs zo goed middelmatig dat hij besloot beide flessen te redden van de reductie om ze op een later moment op te drinken. Over 9 jaar ofzo.

* (Niet echt natuurlijk, geachte belastingdienst, meneer is een per-so-na-ge, natuurlijk of course, haha.)


Eén reactie op “Wijn reductie cq. redding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp