Over Rot, van alles |

Hoe maak je gemberbier van de echte gemberbierplant?

Maak je eigen gemberbier met de enige echte gemberbierplant (GBP), nu te koop op starterculturen.nl!

Echte gembierbierplant (GBP) is een zeldzame oude startercultuur. Eeuwen geleden was het populair op de Britse eilanden bij het maken van een koolzuurhoudende drank met gember als smaakmaker.

Hoewel de cultuur ‘gemberbierplant’ heet is het niet echt een plant, maar een ‘SCOBY’, een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten, verzameld in kleine semi-transparante korrels. Deze ‘plant’ werd gebruikt om deze suiker-water-gember-oplossing te fermenteren totdat de populariteit van de drank afnam en het gemak van het gebruik van bakkers- en brouwergist de functie verving. Deze vervangers produceren ook een gemberbier-achtige drank, maar zijn niet hetzelfde, net zoals gistbrood en zuurdesembrood ook niet hetzelfde smaken.

De symbiotische eigenschappen van bacteriën en gist van de gemberbierplant zorgen -net zoals bij kombucha, waterkefir of melkkefir- voor een unieke levende en zichzelf voortplantende cultuur die een rijke en complexe smaak geeft.

De meeste echte hedendaagse gemberbierplantculturen zijn afkomstig van de Duitse Cultuurbank (inclusief die van ons), een van de weinige plaatsen die deze symbiotische cultuur bewaarde voordat deze volledig uitgestorven was.

Activeren gedroogde gemberbierplantkorrels

 • Doe de gedroogde gemberbierplantkorrels met 0,25 liter kraanwater in een glazen pot.
 • Voeg 25 gram suiker toe (liefst 50% witte suiker en 50% bruine, riet- of  palmsuiker).
 • Sluit af en zet op een iets warme plek, liefst uit de zon.
 • Roer elke dag een paar keer.
 • Laat twee dagen fermenteren, zeef de korrels eruit en combineer weer met wat vers water en suiker .
 • Na één of twee keer dit ‘opfrissen’ doorlopen zullen je gemberbierplantkorrels klaar zijn en kun je ermee aan de slag zoals je met verse korrels doet.

Zelf gemberbier maken van de gemberbierplant
 

Traditioneel GBP-recept:

Geeft de traditionele, licht pikante gemberbiersmaak, maar kan een tragere GBP-groei en een tragere algehele activiteit hebben.  Gebruik 50% witte suiker en 50% bruine, riet- of  palmsuiker voor meer activiteit of als de korrels niet goed lijken te werken.

 1. Doe 2 eetlepels van de gerehydrateerde gemberbierplant in een glazen pot met een inhoud van minimaal 1L.
 2. Rasp een stuk gemberwortel van 4 cm, meng met wat water en pers uit (met schone handen). De vezels gebruik je niet.
 3. Voeg 6-8 eetlepels witte suiker + het gembersap toe. Supplementeer eventueel met een kwart citroen.
 4. Voeg een liter water toe. Vul niet tot de rand. Koud, koel of kamertemperatuur is het beste. Roer met een houten, plastic of roestvrijstalen lepel totdat de suiker grotendeels is opgelost.
 5. Dek af met een doek, kaasdoek of keukenpapier en een elastiekje, zodat je gemberbierplant kan ademen terwijl hij tegelijkertijd wordt beschermd tegen vervuiling zoals stof en fruitvliegen.
 6. Zoek een plek voor je gemberbier uit direct zonlicht. Je kunt een keer schudden / roeren tijdens de vergisting. 
 7. Drie tot zeven dagen fermentatie is een gebruikelijke periode voor gemberbier. In de zomer kan dat ze ongeveer 3 dagen worden gedaan, en in de winter duurt het wat langer, 5-7 dagen. Experimenteer gewoon een beetje en ontdek wanneer het je de juiste zoetheid en smaak bereikt. 
 8. Zet een fijne plastic of roestvrijstalen zeef over een pot of kom en giet alles erin. Verwijder eventuele gember of citroen. Knijp eventueel de citroen uit voor een sterkere citroensmaak.
 9. Gemberbier is milder dan kombucha, maar sterker dan waterkefir, het zou een merkbare smaakverandering moeten hebben – zoals zoete appelazijn met bier en gember. Bubbels zijn meestal heel subtiel (als het al aanwezig is, op het moment van uitpersen) maar zal toenemen als het wordt gebotteld (meer hierover hieronder).
 10. Laat optioneel nog even fermenteren in een afgesloten petfles, beugelfles of andere drukbestendige fles. Gemberbier smaakt het beste (dwz verse, afgeronde smaken binnen 48 uur nadat het is gekoeld, en krijgt een meer droge ‘volwassen’ drankaroma na enkele weken te zijn gebotteld.

Tips en variaties

 • Af en toe zal de eerste batch of twee een vieze geur hebben. Geen probleem, maar gooi dan de eerste paar keer dat het het maakt weg. Na de tweede of derde keer zal het lekker zijn.  Als het aanhoudt, laat je korrels een paar dagen in schoon water in de koelkast liggen en vervang je het water dagelijks.
 • Voeg eventueel extra smaakmakers toe aan de fles.
 • Voeg eventueel wat extra suiker toe op fles voor wat meer fermentatie of een zoetere smaak.


2 reacties op “Hoe maak je gemberbier van de echte gemberbierplant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Pekelzout

11 no waste tips voor je fermentatievocht

Gooi je fermentatievocht, of pekel, van je groentefermentatie niet weg. Je kunt er ontzettend veel mee. 11 no waste tips, van ceviche tot pekelzout (+ recept).


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
23 mei
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

25 mei
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop feta maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

01 jun
Live online workshop vegan yoghurt maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

02 jun
Workshop Kop tot Staart Gans – Op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

08 jun
Live online workshop wecken en inmaken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 jun
Workshop worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

22 jun
Live online workshop ‘sous vide koken’ 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend