recept |

Een echt origineel kerstrecept dit jaar?

Foto van the Office of Public Affairs and Communications, Yale University
Meneer houdt van oude kookboeken. Regelmatig deelt hij er een op deze plek. Die liefde deelt hij met kookcollega, vriend en wateetons hostingpartner Paul, die er zelfs een complete site aan heeft gewijd, vol met heerlijke pdf’s: http://weeten.nl/vergetenboeken/
Bovenstaand ‘boek’ is er nog niet te vinden. Wel geprobeerd hoor, maar de kleiplaten pasten niet door de scanner. Het gaat om een aantal Babylonische recepten van rond de 3500 jaar oud. Lapham’s quarterly heeft een erg interessant artikel over hoe onderzoekers aan de universiteit van Yale deze recepten vertaalden, en bereidden. En opaten natuurlijk. Niet eenvoudig, want precieze hoeveelheden en technieken ontbreken, en referentierecepten zijn er ook niet. Hieronder in ieder geval een (Engelstalige) recept, met geschatte hoeveelheden. Misschien iets voor dit jaar’s kerstmenu? 1 pound of diced leg of mutton ½ cup of rendered sheep fat ½ teaspoon of salt 1 cup of beer ½ cup of water 1 small onion, chopped 1 cup of chopped arugula (rucola) 1 cup of chopped Persian shallot ½ cup of chopped fresh cilantro (korianderblad) 1 teaspoon of cumin 1 pound of fresh red beets, peeled and diced ½ cup of chopped leek 2 cloves of garlic For the garnish: 2 teaspoons of dry coriander seeds ½ cup of finely chopped cilantro ½ cup of finely chopped kurrat (soort Egyptische prei) Heat the fat in a pot wide enough for the diced lamb to spread in one layer. Add lamb and sear on high heat until all moisture evaporates. Fold in the onion, and keep cooking until it is almost transparent. Fold in red beet, arugula, cilantro, Persian shallot, and cumin. Keep on folding until the moisture evaporates and ingredients emit a pleasant aroma. Pour in the beer. Add water. Give the pot a light stir. Bring the pot to a boil. Reduce heat and add leek and garlic that you crush in a mortar. Let the stew simmer until the sauce thickens after about an hour. Chop kurrat and fresh cilantro and pound them into a paste using a mortar. Ladle the stew into plates and sprinkle with dried and coarsely crushed coriander seeds and the finely chopped kurrat and cilantro. The dish can be served with steamed bulgur, boiled chickpeas, and naan bread.

Eén reactie op “Een echt origineel kerstrecept dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 mei
Workshop “snacks maken” – op locatie 18:30 tot 22:00 uur | € 119
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp