Oude (kook) boeken bonanza

Oude (kook) boeken bonanza


Uw meneer is dol op oude kook- en slagersboeken. Beetje struinen in klassieke recepten en bereidingen, teruglezen hoe men honderd jaar geleden vlees en vis conserveerde, of wat het glutenvrij van 1930 was. Het gave is dat die boeken soms door enthousiastelingen met meer tijd dan meneer Wateetons worden gescand en online gezet. Waar meneer dan weer naar verwijst. (beetje rommelige link, maar ze staan ertussen).

Pas trof meneer er weer zo eentje: The Fireless Cookbook uit 1908 over koken met de hooikist. Een opvallend modern ogend boekje rondom een techniek die eigenlijk hartstikke mindful én duurzaam is. De plek waar hij dit vond bleek niets minder dan een PDF-iaanse goudmijn: http://www.survivorlibrary.com/ . Tagline: ” how to survive when technology doesn’t”. Hoe meneer straks als die PDFs gaat lezen als de bom is gevallen weet hij nog niet. Zijn laptopbatterij gaat ongeveer 5 uur mee.

 1. 1
  Laura Jolink

  Gave collecties joh. Misschien moet meneer investeren in een klein stukje techniek, waardoor hij via de zon voldoende energie kan opwekken voor een tablet? Voor het geval van vallende bommen dan, wel te verstaan 😉

 2. 2
  Jjan De Constant Rebecque

  Paar oude badhanddoeken om een pan wikkelen werkt ook goed. De kampeertip, in de slaapzak wikkelen, is natuurlijk in theorie goed, geeft in de praktijk hoge kans op een natte vuile kleffe slaapzak.

  Andersom, natte handdoek om je krat bier geeft zeker als er wat luchtstroming is, een goede afkoeling.

 3. 4
  Servaes Familytree

  Daarom noemen ze die zwarte gietijzeren potten dus ook Dutch ovens. Had je geen hooikist, dan groef je ze desnoods in met wat kooltjes erop. Zolang je de warmte maar vasthield. Maar zeg nou eens eerlijk, die Crock pot is gemakkelijker… 😉

Geef een reactie