7 manieren om rijst te koken, met een verrassende winnaar

7 manieren om rijst te koken, met een verrassende winnaar


Het leesbare – en ongekend actieve – the kitchn blog probeerde 7 verschillende methodes om langkorrelige rijst te koken, waaronder het klassieke koken en afgieten (de ‘pastamethode’) tot bereiden in de oven, instant pot (die móet we winnen toch?) en zelfs magnetron. Vanuit wetenschappelijk oogpunt valt er wel wat af te dingen op de test – double blind scmouble blind – en waar is het stoommandje of stoomoven, meneers favoriete methode, maar de uitkomsten zijn desondanks interessant en verrassend en, voor dogmatische foodies, schokkend.

Lees het artikel ‘We Tried 7 Ways of Making Long-Grain White Rice — And the Winner Genuinely Surprised Us!’ hier.

 1. 1
  Joke Soetewey

  Mijn mama zweert bij rijst uit de magnetron, in een tuperware pot. Is inderdaad prachtige rijst elke keer.
  Waarom dit verontwaardiging zou uitlokken, raar? Of zijn er nog steeds mensen die angstavllig geloven dat de microgolf het werk van de Duivel is en dat je kanker, zweetvoeten en pukkels krijgt als je een magnetron gebruikt? Of zijn mensen zo traditioneel ingesteld dat nieuwe methodes niet goed kunnen zijn?

  Als de nieuwe methodes er zijn, en ze werken, waarom niet gebruiken? Ik kook (stoom) rijst in mijn thermomix. Vind ik ook meestal prima. Al ben ik nu even een lowcarb dieet aan het volgen, en heb ik bloemkoolrijst ontdekt. LEKKKKEEEEEERRRRRR!!!

 2. 4
  Sandra Zuidema

  Bij het koken in de Instant Pot van zo’n kleine hoeveelheid, zet rijst inderdaad snel aan. Daarom gebruik ik de p-i-p- methode: pot in pot.
  In een kom 1 deel rijst en 1 deel water.
  In de binnenpot 1,5 cup water. Treefje erin, kom erop en dan 4 minuten op hoge druk.

 3. 5
  Anne

  Ook een fijne methode, maar moet je wel de tijd voor hebben… De hooimadam/hooikist (of in een deken wikkelen)! Op 1 kop rijst gebruik je 1,5 kop water. Een paar minuten, maximaal 5, even goed laten doorkoken en vervolgens in de hooimadam zetten voor 40 minuten. Perfecte droge rijst.

Geef een reactie