Meneer proeft: Montgomery's plantaardig ijs

Meneer proeft: Montgomery's plantaardig ijs


Het was even zoeken, maar in de week zonder vlees proeft meneer vandaag een ijsje zonder vlees. Eerder probeerde hij al een paar vegan ‘roomijsjes’. In de meeste gevallen vielen ze in de kwaliteitscategorieën ‘best aardig’ tot ‘mwoah’. Dat hing mogelijk samen met het feit dat ze én plantaardig én low calorie waren. Dan blijft er wel erg weinig kans op lekkers over.

Een poosje geleden kreeg meneer twee potjes van Nederlandse ijsmakers van Montgomery’s. Gevestigd in de Haarlemse Foodunion maken ze twee soorten ijs op basis van ‘cashewmelk’ in plaats van de meest gebruikte melkalternatieven als kokos en soja die allebei een nogal prominente smaak hebben. Cashewmelk wordt ook het meest gebruikt in vegan ‘kazen’, en geeft daar heel behoorlijke resultaten.

Duurzaam?

Overigens, vegan icecream. Klinkt goed natuurlijk. Hint naar duurzaam enzo. Maar cashewnoten komen van de andere kant van de wereld, verbruiken in de productie veel water en worden daar niet zelden onder matige arbeidsomstandigheden geproduceerd. Ik zou wel benieuwd zijn naar een berekening van hoeveel duurzamer een potje ijs gemaakt met cashewmelk daadwerkelijk is ten opzichte van een van koemelk. Wat goed voelt is dat niet per se.

Update: Mijn gemijmer is inmiddels ook Montgomery’s ter ore gekomen, en ze gaven netjes antwoord:

‘De cashews die wij gebruiken zijn biologisch en fairtrade, geteeld en verwerkt in Afrika. Een stuk duurzamer dus, dan de noten die vanuit Afrika verscheept worden naar Azië om verwerkt te worden, waarna ze pas onze kant op komen. De boeren in Afrika worden getraind in het behalen van een betere oogst van hogere kwaliteit en geholpen met hun certificeringen. Daarnaast biedt het handmatige werk ter plaatse veel werkgelegenheid voor vrouwen, die hiermee financieel onafhankelijker worden. Meer over het project, waterverbruik en CO2 van noten ten opzichte van koemelk staat ook op hun site: www.nuts2.com. ‘

Maar hoe smaakt het?

Nou. Fantastisch dus.

Meneer kan niet anders concluderen dat dit het allerbeste plantaardige ijs is dat hij ooit at. Het mondgevoel is top, lekker volvet, de smaak staat stijf van de pure chocolade, de schepbaarheid is uitstekend en de noten in de chunky variant zijn wanstaltig groot. Werkelijk Heel Erg Lekker ijs. Er zijn twee smaken, chocolade en chunky chocolade die niet lijken te verschillen buiten de aanwezigheid van noten in die laatste.

Waar is het te koop?

Vooralsnog ligt het alleen bij de Kweker groothandel en je zult het dus op de kaart van diverse horecagelegenheden treffen. Er is nog geen pop-up of eigen ijssalon en in de supermarkten ligt het ook nog niet. Regel dus snel zo’n groothandelpasje en hou de -nu nog erg lege- site en facebookpagina in de gaten. Ga wel alvast sparen, goedkoop is het ijs namelijk niet. Cashewnoten zijn duur (zaam?).

Update 2:

Inmiddels hebben we zo’n 75 verkooppunten en wekelijks komen daar nieuwe bij.

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie