experimenteerdrift, Over Drank, zelf maken |

Cowcohol en Vodcow: sterke drank gemaakt van melk

Het zijn vreemde tijden. Bierbrouwers maken handdesinfectiealcohol, meneren geven online workshops worst maken en koeien geven wodka. Althans, na wat tussenstappen. Oh ja, een ding is niet veranderd: de drang om lollige namen aan je product te geven. Lees het hele artikel op atlas obscura. Meneer legt uit hoe je dat zelf kunt doen.

Maar hoe dan?

Over de techniek van het maken van wodka uit melk wordt in het artikel niet gesproken. Het gaat natuurlijk om wei, het restproduct uit de kaasmakerij. Dat bevat nog redelijk wat eiwitten en suikers. Die eerste zijn populair bij bodybuilders die het kopen in geconcentreerde poedertjes met aardbeiensmaak. Meneer – al 14 jaar een sixpack- Wateetons heeft het ook in huis. Je kunt er ook ricotta van maken. Ook gaat het veel naar de varkens als gefermenteerd voedingssupplement.

De suikers in de wei zijn natuurlijk waar we ons op richten voor de alcoholproductie. Suiker+ gist = alcohol + koolzuurgas. Alleen, die suikers zijn van het type lactose, melksuikers, en daar kan gist niet veel mee. Gelukkig bestaan er enzymen ‘lactase’ die je gewoon kunt kopen bij de drogist. De lactase zet melksuikers om in glucose en galantose die beide wel vergistbaar zijn, zij de eerste aanzienlijk beter dan de tweede. Als je lactosevrije melk koopt is die omzetting al voor je gedaan. In zijn standaardwerk Over Drank geeft meneer Wateetons een recept voor melkwijn, op basis van lactosevrije supermarktmelk. Niet superlekker, meer bedoeld als proof of concept. Daar schrijft hij al – hij was het zelf weer vergeten – over het bestaan van een Mongools melkdistillaat Arkhi. Er is niets nieuws onder de zon.

Vermoedelijk maken onze lollige Cowcohol verzinners dus door toevoeging van lactase aan wei een product met vergistbare suikers, dat ze vervolgens met reguliere gist omzetten tot een laagalcoholische wei-wijn, dat ze middels distillatie concentreren tot een hoogalcoholisch product: Vodcow.

Al deze stappen kun je prima thuis uitvoeren als je eens een keer een kaasje hebt gemaakt. Lactase koop je bij de drogist, gist bij de supermarkt, Over Drank (nu met 33% korting) bij meneer Wateetons en een eenvoudig distilleerapparaat maak je zelf of schaf je aan bij Braumarkt of stookwinkel.nl. Let je er wel even op dat distilleren, zelfs voor de lol, zonder vergunning niet mag?

Boeh-rrel?

En hoe ga je het noemen? Uier-never? Boeh-rrel? Bring it on.

Meer weten?

Schaf meneer Wateetons’ Over Drank aan of volg een van zijn (online) workshops over drank maken.


2 reacties op “Cowcohol en Vodcow: sterke drank gemaakt van melk
  1. Ik heb nog iets interessants gezien voor meneer qua fermenteren. Iemand had een pizza-deegje gemaakt op gistbasis en dat in de koeling gezet in acht bakjes en iedere dag nam hij een van de bakjes en bakte daar van in 7-8 minuten een plat brood in de oven op de pizzasteen met wat peper, knoflookpoeder, wat kruiden en grof zout. Het deeg rijst in de koeling ondanks de kou, maar tegelijkertijd zet de gist ook een fermentatie in naar zuurdesem, waardoor het deeg aan het eind van de week nauwelijks meer te bewerken was, omdat het uit elkaar viel, maar het brood heel knapperig werd tijdens het bakken en heel rijk aan smaak. Het zag er heel smakelijk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 jul
Besloten – Wateetons Werkplaats – workshop quiz zomer 2024 20:30 tot 21:30 uur

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp