van alles |

De wetenschap van zuurdesem, tongen en de (on)gezondheid van rauwe melk

De wetenschap van zuurdesem

Toegegeven, de titel belooft iets meer wetenschap dan het artikel waar maakt, maar dit is wel een zeer uitgebreid artikel in The Guardian over zuurdesem. Is it science or it is an art, vragen ze zich halverwege af. Aangezien er geen weekdagen zijn die allitereren met ‘art’ krijg je dit artikel maar op Science Sunday.

De tong als microbioom, nu ook visueel

Onderzoekers weten al een tijdje dat onze tongen (evenals onze ingewanden, huid, navel en andere, eh, holtes en spleten) vol zitten met microben en dat ook deze micro-organismen een belangrijke rol spelen in onze gezondheid, of daar iets over kunnen zeggen. Net als andere ecosystemen op aarde, zoals een koraalrif of het een regenwoud vindt elke soort zijn eigen niche en werken ze samen om te gedijen in dezelfde ruimte. In deze gave foto van Harvard School of Dental Medicine gebruiken de onderzoekers een soort fluoriseringstechniek waardoor de verschillende groepen microben op de tong van elkaar te onderscheiden zijn, elk heeft inderdaad zo zijn eigen hood.

Links: popular science artikel en het oorspronkelijke artikel in Cell biology.

Is rauwe melk wel zo geweldig?

In onze culinaire kringen wordt rauwe melk gezien als lekker en gezond, en uw ome meneer rijdt zelf ook wel eens een stukje om voor een glaasje uit de melktap. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is het wel wetenschappelijk onderbouwd of zit er vooral veel romantiek bij en hanteren we geen drogredeneringen als ‘natuurlijk is gezonder’ en Ad antiquitatem. Zit er meer voedingswaarde in dan na pasteuriseren, en hebben die probiotica in de melk een daadwerkelijk effect op je gezondheid als normale gezonde man/vrouw, en is het echt wel lekkerder? Op die eerste twee gaat dit artikel in. Over die laatste kun je discussiëren. Meneer was die mening ook altijd toegedaan. Kleine scheurtjes ontstonden toen hij zelf een keer een melkproeverij organiseerde met een stuk of 20 foodprofessionals. Die bleken blind enorm veel moeite te hebben om rauwe van gepasteurisieerde en zelfs gesteriliseerde (lang houdbare, UHT) melk te onderscheiden. De favoriet, onder de professionals indien blind voorgeschoteld: gesteriliseerde melk. Iedereen was er een beetje bedremmeld van. Meneer merkt bij zichzelf dat hij weerstand voelt tegen deze studies. “Ja maar, ja maar.. het kan toch niet zo zijn dat…”. Dat zijn leerzame gevoelens. Enfin, lees deze met referenties doorspekte artikelen op Science Based Medicine en Skeptoid. Eventueel kun je wikipedia er ook nog achteraan pakken.


Eén reactie op “De wetenschap van zuurdesem, tongen en de (on)gezondheid van rauwe melk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.


csalamádé csípõs Hongaarse ingelegde groente

Csalamádé csípõs – Hongaarse ingelegde groente

Hongaarse csalamádé csípõs, geraspte en gemengde ingelegde groente. Een soort zoet-zure zuurkool van verschillende groenten. Lekker pittig en ontzettend makkelijk en snel te maken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend