Over charcuterie, recept, zelf maken |

Kornetbief recept

Een blikje, met zo’n fascinerende sleutel eraan waarmee je het glanzend deksel kon open rollen. Erin, onder een laagje -ieeww- gestold wit vet: ‘kornètbief’. Met een klemtoon op de tweede lettergreep. Wat inmiddels mag van de Van Dale. De inhoud ging eigenlijk altijd door de macaroni of aanverwant klemtoonloos eenpansgerecht. Ik geloof niet dat ik ooit een plakje kornetbief at. Een beetje rul voelde het op de tong, met een nondescripte vleessmaak. Een soort spam van de lage landen. Ook zo’n heerlijkheid.

Raar product eigenlijk. ‘Kornètbief’ is natuurlijk corned beef, beef die gecorned is met korrels (‘corns’) zout. Het is een pekelvlees dus. Heel geen gehakt, heel geen blik. Niemand zal vragen of je de Zwitserse kaas of ketchup kunt doorgeven bij het aanblik van de door nitriet en nitraat mooi rood gekleurde plakken. Hoe de inhoud van het blikje ooit ook corned beef is gaan heten is mij een raadsel. Vooruit, het is allebei rundvlees en allebei bevat het zout. Maar voor een hamburger geldt dat ook. Nu ik erover nadenk. ‘Corned burger’. Misschien nog niet zo’n slecht idee.

Enfin. Twee aparte producten dus. Allebei met hun eigen waarde. Hoe je pekelvlees maakt moet je maar lezen in Over Charcuterie. Daarin staat ook een waanzinnig crossover recept voor corned beef dat een beetje tussen de blik- en traditionele variant in zit. Met de complimenten van Slagerij de Wit. Het recept voor de echte macaroni blikkornetbief van vroegah ontbreekt echter. Gelukkig lezen we vleesmagazine. Daar staat nu, online, een recept voor deze variant van slagerij Ter Weele. Handgeschreven door opa en speciaal voor jullie overgetypt. Alleen het blikje moet je er zelf bij bedenken.

Meer weten over zelf vleeswaren maken? Lees Over Charcuterie

“Meneer Wateetons, een eigengereide, bebaarde slagersjongen met oog voor de camera, lokt ons met zijn precieze recepten voor charcuterie, worst en paté. We willen bijna ons dagelijks leven opgeven om met hem pancetta met drop te gaan maken”.
– Delicious
Lees meer….


8 reacties op “Kornetbief recept
  1. Precies kornètbief. Heel herkenbaar en het was altijd strijd met mijn broer en zus wie het open mocht maken met het magische sleuteltje

  2. Slagerij Ter Weele is een begrip hier in de omgeving als je het hebt over goed vlees. Kom er zo af en toe. Wist niet dat ze dit maakten.
    Corned beef doet me denken aan toen ik klein was. Indertijd hadden we ook Smac en boterhamworst uit blik. Dat laatste eet ik trouwens nog steeds!

  3. Cornedbeef is voor mij evenredig aan camping. Samen met Smag. En inderdaad vooraan staan om het blikje te mogen openen. We hebben heel wat jaren op de camping gestaan. Mijn ouders waren vindingrijk. Maar het kramperen van toen lijkt totaal niet op het “luxe’ kamperen van nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend