Over charcuterie, recept, zelf maken |

Kornetbief recept

Een blikje, met zo’n fascinerende sleutel eraan waarmee je het glanzend deksel kon open rollen. Erin, onder een laagje -ieeww- gestold wit vet: ‘kornètbief’. Met een klemtoon op de tweede lettergreep. Wat inmiddels mag van de Van Dale. De inhoud ging eigenlijk altijd door de macaroni of aanverwant klemtoonloos eenpansgerecht. Ik geloof niet dat ik ooit een plakje kornetbief at. Een beetje rul voelde het op de tong, met een nondescripte vleessmaak. Een soort spam van de lage landen. Ook zo’n heerlijkheid.

Raar product eigenlijk. ‘Kornètbief’ is natuurlijk corned beef, beef die gecorned is met korrels (‘corns’) zout. Het is een pekelvlees dus. Heel geen gehakt, heel geen blik. Niemand zal vragen of je de Zwitserse kaas of ketchup kunt doorgeven bij het aanblik van de door nitriet en nitraat mooi rood gekleurde plakken. Hoe de inhoud van het blikje ooit ook corned beef is gaan heten is mij een raadsel. Vooruit, het is allebei rundvlees en allebei bevat het zout. Maar voor een hamburger geldt dat ook. Nu ik erover nadenk. ‘Corned burger’. Misschien nog niet zo’n slecht idee.

Enfin. Twee aparte producten dus. Allebei met hun eigen waarde. Hoe je pekelvlees maakt moet je maar lezen in Over Charcuterie. Daarin staat ook een waanzinnig crossover recept voor corned beef dat een beetje tussen de blik- en traditionele variant in zit. Met de complimenten van Slagerij de Wit. Het recept voor de echte macaroni blikkornetbief van vroegah ontbreekt echter. Gelukkig lezen we vleesmagazine. Daar staat nu, online, een recept voor deze variant van slagerij Ter Weele. Handgeschreven door opa en speciaal voor jullie overgetypt. Alleen het blikje moet je er zelf bij bedenken.

Meer weten over zelf vleeswaren maken? Lees Over Charcuterie

“Meneer Wateetons, een eigengereide, bebaarde slagersjongen met oog voor de camera, lokt ons met zijn precieze recepten voor charcuterie, worst en paté. We willen bijna ons dagelijks leven opgeven om met hem pancetta met drop te gaan maken”.
– Delicious
Lees meer….


8 reacties op “Kornetbief recept
  1. Precies kornètbief. Heel herkenbaar en het was altijd strijd met mijn broer en zus wie het open mocht maken met het magische sleuteltje

  2. Slagerij Ter Weele is een begrip hier in de omgeving als je het hebt over goed vlees. Kom er zo af en toe. Wist niet dat ze dit maakten.
    Corned beef doet me denken aan toen ik klein was. Indertijd hadden we ook Smac en boterhamworst uit blik. Dat laatste eet ik trouwens nog steeds!

  3. Cornedbeef is voor mij evenredig aan camping. Samen met Smag. En inderdaad vooraan staan om het blikje te mogen openen. We hebben heel wat jaren op de camping gestaan. Mijn ouders waren vindingrijk. Maar het kramperen van toen lijkt totaal niet op het “luxe’ kamperen van nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp