Over charcuterie, recept, zelf maken |

Kornetbief recept

Een blikje, met zo’n fascinerende sleutel eraan waarmee je het glanzend deksel kon open rollen. Erin, onder een laagje -ieeww- gestold wit vet: ‘kornètbief’. Met een klemtoon op de tweede lettergreep. Wat inmiddels mag van de Van Dale. De inhoud ging eigenlijk altijd door de macaroni of aanverwant klemtoonloos eenpansgerecht. Ik geloof niet dat ik ooit een plakje kornetbief at. Een beetje rul voelde het op de tong, met een nondescripte vleessmaak. Een soort spam van de lage landen. Ook zo’n heerlijkheid.

Raar product eigenlijk. ‘Kornètbief’ is natuurlijk corned beef, beef die gecorned is met korrels (‘corns’) zout. Het is een pekelvlees dus. Heel geen gehakt, heel geen blik. Niemand zal vragen of je de Zwitserse kaas of ketchup kunt doorgeven bij het aanblik van de door nitriet en nitraat mooi rood gekleurde plakken. Hoe de inhoud van het blikje ooit ook corned beef is gaan heten is mij een raadsel. Vooruit, het is allebei rundvlees en allebei bevat het zout. Maar voor een hamburger geldt dat ook. Nu ik erover nadenk. ‘Corned burger’. Misschien nog niet zo’n slecht idee.

Enfin. Twee aparte producten dus. Allebei met hun eigen waarde. Hoe je pekelvlees maakt moet je maar lezen in Over Charcuterie. Daarin staat ook een waanzinnig crossover recept voor corned beef dat een beetje tussen de blik- en traditionele variant in zit. Met de complimenten van Slagerij de Wit. Het recept voor de echte macaroni blikkornetbief van vroegah ontbreekt echter. Gelukkig lezen we vleesmagazine. Daar staat nu, online, een recept voor deze variant van slagerij Ter Weele. Handgeschreven door opa en speciaal voor jullie overgetypt. Alleen het blikje moet je er zelf bij bedenken.

Meer weten over zelf vleeswaren maken? Lees Over Charcuterie

“Meneer Wateetons, een eigengereide, bebaarde slagersjongen met oog voor de camera, lokt ons met zijn precieze recepten voor charcuterie, worst en paté. We willen bijna ons dagelijks leven opgeven om met hem pancetta met drop te gaan maken”.
– Delicious
Lees meer….


8 reacties op “Kornetbief recept
  1. Ik heb altijd gedacht dat “corned” iets met “corner”, hoek dus, van doen had.
    Het betekent dus “gehoekt vlees”, dacht ik. En dat klopt ook wel, want het zit altijd in een rechthoekig blik. Maar to corn betekent inderdaad pekelen, lees ik net in m’n Van Dale. Nooit geweten.
    Overigens, ik at het altijd op m’n brood, met wat mayonaise erop. Van warme bereiding hoor ik nu ook pas voor het eerst.

  2. In de VS is ‘corned beef’ gepekelde, en veelal gerookte, puntborst – een beetje als pastrami, maar dan zonder de specifieke kruiden…

  3. Wij aten dit vroeger ook als vlees bij de warme maaltijd , of een stuk zult uit zo’n blikkie , dat was die goeie ouwe tijd , weinig geld thuis in een gezin met 4 kinderen waar alleen mijn vader werkte , en moeder altijd thuis was, de tijden zijn veranderd en we weten van gekkigheid niet wat we moeten eten , 1 keer in de maand biefstuk en s’zondags olienoten pellen inplaats van chips

  4. Cornètbief, lievelings van moeder om ons kinderen voor op pad te sturen, we kregen het mee in dunne plaatjes (voor op de boterham) die onherroepelijk braken. Smac, de barbieroze macaroniklassieker uit blik, kwam pas in het studentenhuis en werd later favoriet bij de dochter: macaroni met kaas en smac. Sweet memories!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp