Zo snijd je die ham (en schouder)

Zo snijd je die ham (en schouder)


De donkere dagen komen er weer aan. Dat betekent kruidnoten én goedkope Spaanse of Italiaanse hammen bij de supermarkt. Zelf maken is in beide gevallen leuker. In het geval van die laatste, is het een megalomaan projectje dat eigenlijk niet veel meer dan een flinke koelkast, of een paar weken dito temperaturen op balkon of in de tuin vereist. Eerder maakte Meneer Wateetons zo al een megalomane ham, en zijn berging hangt inmiddels vol gedroogde schouders: paleta’s of spalla’s. Iets minder megalomaan, net zo lekker.

Alleen, hoe snij je die krengen?

De ham

De schouder

Een tweede optie is om, zoals in Italië veel gebeurt, het schouderblad er eerst uit te (laten) halen. Dat scheelt enorm veel gepriegel want je kunt een heel stuk volledig ongehinderd door bot aansnijden. Het scheelt ook wel wat vlees natuurlijk, er ontstaat een diep gat in de schouder dat een potentiële bron van bederf is en dus ruim moet worden schoongesneden. Zie deze post.

Meer leren over zelf charcuterie maken?

Het ideale seizoen komt er weer aan! Boek de online workshop ‘maak je eigen charcuterie’ van Meneer Wateetons op 11 november of schaf Over Charcuterie aan.

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie