Over Frituren, snacktrek |

Het Nieuwe boek van Meneer Wateetons: Over frituren

Over frituren

In Over Frituren leer je dat garen in heet vet niet alleen de lekkerste, maar misschien ook wel de meest logische én meest veelzijdige kooktechniek is die je als kok tot je beschikking hebt. Na het lezen van het boek zal het voor iedereen duidelijk zijn dat frituren veel meer behelst dan de frituurpan op 180, en de afzuigkap op maximaal zetten en er de diepvriesbitterballen in gooien.

DIY

Allereerst is het oneindig veel leuker en lekkerder om die bitterballen en kroketten zelf te maken. Draadjesvleesbitterballen, pulled pork bitterballen, kaaskroketten, vegan kroketten of garnalenkroketten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat geldt ook voor frikandellen, kaassouffles en andere klassieke snacks.

“Het leven is bitter, het leven is zuur, alles is lekkerder uit de frituur”

Maar garen in olie biedt meer. Waarom is het aan weerszijden bakken van je schnitzel of arroseren van je biefstuk met vet een mooie klassieke bereiding, maar geldt iets aan alle kanten tegelijk garen in vet opeens als ordinair?

Frituren -rondom garen in een vetstof feitelijk-, is een geweldige bereiding die sinds het ontstaan van de kookkunst overal ter wereld wordt gebruikt om voedsel gaar, sappig, goudgeel én heerlijk krokant te maken. Wat is er ordinair aan Japanse tempura, gefrituurde vlierbloesem, Spaanse boquerones fritos of Thaise fishcakes?

Wodka tempura

Meneer zou Meneer niet zijn als hij je niet alle theorie achter deze verpletterend veelzijdige kooktechniek leert en tips geeft over hoe je het meeste uit je frituurpan of wok haalt. Het zal blijken dat de frituurpan -of zelfs een pannetje olie in de schuur- veel meer mogelijkheden biedt dan de diepvriespatat met een frikandel op vrijdag of de oliebollen in december. Leer welke vetsoorten het meest geschikt zijn. Hoe frituur je zo gezond mogelijk? Waarom kun je beter (een beetje) oud vet gebruiken dan nieuw vet? Hoe maak je een goede paneerlaag? Waarom werkt een bierbeslag zo goed? Hoe kun je kroepoek maken van àlles en waarom kun je met wodka je tempura verbeteren?

Snackklassiekers en recepten uit de hele wereld

Naast de grootste Nederlandse en Vlaamse snackklassiekers bevat Over Frituren ruim 75 recepten uit alle windstreken, zowel zoet als hartig en zowel vlees, en vis als vegan. Inclusief tientallen recepten voor krokantjes en sauzen.

Nu in de winkels

  • Met fotografie van René Mesman en foodstyling door Hanna van der Bos.
  • Slechts €32

Koop nu

direct bij de auteur
Bestel nu

14 reacties op “Het Nieuwe boek van Meneer Wateetons: Over frituren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Vetste week van het jaar

vetste week van het jaar (12-16 SEPTEMBER)

Vanaf 13 september ligt Over Frituren in de winkels. Om dat te vieren geeft de foodwriter en workshopleider van 12-16 september elke dag een gratis online frituurworkshop over onder andere patat, kroketten en donuts maken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

21 sep
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp