Eten in Wenen: tips van Meneer Wateetons (+ recept voor apfelstrudel)
Groente-minner by day, wurst-und-käse-proever by night. Meneer Wateetons bezocht Wenen, om daar op uitnodiging van een bedrijf een aantal workshops over groente fermenteren te geven. De kers op de torte van zijn werk als foodwriter en -educator.
Wenen is de enige stad ter wereld met een officiële eigen keuken. De, je raadt het nooit, Wiener Küche. Hoewel het geen wettelijk beschermde status heeft zoals bijvoorbeeld de Franse AOC, wordt de Weense keuken erkend als een distinctieve culinaire traditie binnen Oostenrijk.
Meneer was er slechts enkele dagen, dus hij heeft Wiener Küche niet helemaal uit kunnen spelen, maar een paar tips voor als jij ook Wenen bezoekt, heeft hij wel. Check onderaan voor een recept voor traditionale Weense Apfelstrudel.


Worst bij verschillende stalletjes
Wenen staat bekend om zijn straatvoedsel, en de worststalletjes zijn daar een essentieel onderdeel van. Verspreid over de stad vind je talloze kraampjes waar je kunt genieten van diverse soorten worst, zoals de Käsekrainer of de klassieke Bratwursten. Interessant genoeg noemen de Wenen hun worsten Frankfurters, terwijl diezelfde worsten elders als Wieners worden aangeduid. Meneer probeerde verschillende stands, maar de worsten van Bitzinger (met kaas!) waren zonder twijfel de beste. Ga buiten etenstijden, want anders sta je in de rij.

Sachertorte (maar niet bij Hotel Sacher)
De Sachertorte is niet zomaar een chocoladetaart; het is een icoon van de Weense patisserie. Bij Café Sacher, onderdeel van het midden in het centrum gelegden historische Hotel Sacher, wordt deze taart geserveerd in een ambiance die de grandeur van vervlogen tijden ademt. Alleen, de prijzen zijn hedendaags (in mei 2025: €10,50 voor een klein puntje waarbij we na afloop ook nog expliciet om een fooi gevraagd werden), je staat lang in de rij en eerlijk gezegd is de torte daar niet eens echt lekker: behoorlijk droog, nauwelijks chocoladesmaak en overall gewoon nogal saai.
Weet je waar je dan wel de beste Sachertorte haalt, laat het weten in de comments.
Wiener Schnitzel en Leberkäse bij Zum Schwarzen Kameel. of niet.
Zum Schwarzen Kameel, opgericht in 1618, is een van de oudste en meest iconische eetgelegenheden in Wenen. Gelegen aan de Bognergasse, biedt dit etablissement een combinatie van traditionele Weense gerechten en een uitgebreide wijnkaart. De ambiance is leuk, met obers in mooie jasjes en een klassiek intererieur. Het eten was nogal mwoah, een dunne, flauwe en weinig krokante Wiener Schnitzel en een bonk Leberkäse (feitelijk een saaie grillworst) waarmee Meneers eiwitbehoefte voor deze en volgende maand direct gestild was. Binnen een half uur stonden we weer buiten. Leuk om te bezoeken voor de sfeer, maar culinair niet bijzonder.
De Naschmarkt

De Naschmarkt is de grootste en bekendste markt van Wenen, met ongeveer 120 kraampjes en restaurants die een kleurrijk culinair aanbod presenteren, variërend van Weens tot Indiaas, Vietnamees en Italiaans. De markt is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Reken niet op al te veel authentiek Weens, er zitten ook behoorlijk wat tentjes tussen met vergeelde foto’s van pizza, shoarma en kebab. Wij gingen min of meer op de bonnefooi zitten bij Ottolenghi stijl restaurant Neni en aten daar heerlijk. Blijkt dus ook gewoon in Amsterdam te zitten.
Kaiserschmarrn bij Demel

In Wenen kom je vaak de afkorting K.u.K. tegen. Deze afkorting staat voor Kaiserlich und Königlich, wat ‘keizerlijk en koninklijk’ betekent. Ondanks dat Oostenrijk al tijden geen koning of keizer meer heeft is het een aanprijzing die duidelijk maakt dat de winkel in kwestie ooit hoflevancier was en dus ook al heel lang bestaat. Demel, gelegen aan de Kohlmarkt 14, is een van de meest gerenommeerde patisserieën in Wenen. Dit is een van de twee Weense K.u.K. hofleverancieren. Hier kun je genieten van traditionele Oostenrijkse zoetigheden, waaronder de beroemde Kaiserschmarrn, die je zonder naar binnen te hoeven in een puntzak langs de straat kunt kopen. Meneer is geen wintersporter dus hij heeft geen vergelijkingsmateriaal, maar vriendin Wateetons beoordeelde ze als de lekkerste die ze ooit at.

Apfelstrudel van Gerstner, al dan niet met show
Een van de andere K.u.K. bakkers is Gerstner K. u. K. Hofzuckerbäcker. Wij aten hier de beroemde Weense apfelstruder.
Als je ook wilt zien hoe deze gemaakt wordt, kun je vier keer per dag in het historische Schönbrunn Paleis een ‘apfelstruder-show’ bezoeken. Terwijl jij geniet van het resultaat tonen ervaren strudelbakkers alle stappen van het strudelbakken. Klinkt toeristisch. Is het ook wel een beetje. Met ingebakken grappen, waar je zowel in het Engels als het Duits van mag genieten. Maar ach, je zit even na de gigantische tuinen van het slot bewandeld te hebben, geniet van een strudeltje en leert daadwerkelijk wat. Ze doen ook niet geheimzinnig over het eeuwenoude recept, dat je gewoon mee mag nemen. Lees het hieronder.

GERSTNERS ORIGINEEL WEENSE APFELSTRUDEL RECEPT
Ingrediënten
- 250 g bloem type 480
- 2 g zout
- 100 ml water lauw
- 20 g zonnebloemolie
Vulling
- 900 g lichtzure appels
- 1 stuks citroen sap
- 90 g suiker
- 1 tl kaneel
- 160 g broodkruim
- 40 g gesmolten boter
- 160 g rozijnen geweld in rum
Instructies
- Kneed de deegingrediënten tot een zacht deeg totdat het gemakkelijk loskomt van je handen en de tafel.
- Vorm het deeg tot een bal, bestrijk deze met olie en laat het 20–30 minuten rusten.
- Rol het deeg uit tot een zeer dunne rechthoek op een met bloem bestrooide strudeldoek en rek het geleidelijk uit tot het heel dun is.
De vulling
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Voeg het citroensap en de citroenrasp toe.
- Bak het broodkruim bruin in de gesmolten boter. Voeg de gebakken broodkruim toe aan het appelmengsel.
- Voeg tot slot de rumrozijnen toe.
- Verdeel de appelstrudelvulling over het eerste derde deel van het uitgerekte deeg en rol het voorzichtig op met behulp van de doek.
- Bestrijk de strudel met gesmolten boter en rol hem op een beboterde bakplaat.
- Bak tot goudbruin bij ongeveer 200 °C hetelucht.
- Bestrijk de strudel na het bakken met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker voordat je hem aansnijdt
Tips?
Ergens heel lekker gegeten in Wenen? Laat het weten in de comments.
Over de auteur

Meneer Wateetons schrijft sinds 2006 over eten. Hij is culinair schrijver en auteur van negen gezaghebbende kookboeken als Over Rook, Over Rot, Over Drank, de Worstbijbel en Over Frituren.
Hij geeft al vijftien jaar humoristische, leerzame, smakelijke en gezellige culinaire workshops en masterclasses waar je daadwerkelijk wat van opsteekt. Zowel voor hobbyisten, als voor professionals als koks en koks in opleiding, als voor bedrijven en zowel op locatie als online. Check de agenda. Zijn workshops worden op Facebook beoordeeld met 4.9 sterren.
Daarnaast heeft een groot aanbod van online culinaire cursussen.
Misschien vind je dit ook leuk

Abracadarm
In deze column, die Meneer schreef voor Vleesmagazine, improviseert hij in een narcistische roes de beste worst ooit.

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode
Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.

agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend