experimenteerdrift, van alles |

Lardo: het resultaat

lardo hangt

Van het rugvet van zijn Berkshire varken probeerde meneer door het te zouten en te laten rijpen Lardo te maken. Lees hier hoe meneer te werk ging. Na een ruime week onder druk in zout en kruiden in de koelkast te hebben gelegen werd het vet grondig afgespoeld en verdwenen het naar de Wateetons rijpingsruimte. Die ook dienst doet als opslag van fietsen, afgewerkte motorolie en de vakantiespullen. Daar hingen de stukken vet circa drie weken bij een vochtigheidgraad van rond de 70% en een temperatuur van rond de 14 graden.

De verjaardag van Wateetons vond meneer wel een mooi moment om ze aan te snijden. Ze roken niet erg bijzonder. Naar niks, welbeschouwd. En dat terwijl je het vet van onze Serrano op meters afstand ruikt. Toch maar het mes erin. Een flinterdun plakje. Meneer stopte het voorzichtig in zijn mond. Hij komt niet vaak voor dat hij een lapje louter varkensvet eet.

Het was lekker! Zacht, maar stevig van consistentie met een heel subtiele kruidige en zoetige smaak. Meneer was helemaal opgelucht. Slowfood is leuk, maar als je na een maand wachten erachter komt dat iets niet te vreten is is het wel een beetje jammer. Opgetogen gaf hij mevrouw Wateetons ook een plakje. Zij deelde zijn conclusie. Lekker!

Meneer was blij. Hij had Lardo gemaakt. Niet bepaald een jongensdroom, maar ontegenzeggelijk cool. En lekker dus. Het andere stuk blijft nog lekker een poosje hangen. Wie weet hoe dat over een maand smaakt.


0 reacties op “Lardo: het resultaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend