zelf maken |

Boter karnen, dat doet u toch gewoon zelf

boter.JPGboter2.JPGboter6.JPGboter4.JPGboter7.JPGboter5.JPGboter8.JPG

We kennen het allemaal: je komt op zaterdagavond om 04:00 thuis, wilt nog een boterham met hagelslag smeren, is de boter op! In huize Wateetons is dit minstens drie keer per week aan de orde. Althans, tot vandaag, tot meneer zelf boter leerde karnen.

U heeft nodig:

Meneer wist, toen hij begon aan de grote karn-experience-extreme, nog niet dat hij deze ingredienten nodig had. Op de rauwe melk na dan. Wel wist hij wat karnen ongeveer inhoudt, namelijk het lucht slaan in de melk zodat het vet van de melk gescheiden wordt. Een beetje zoals room kloppen tot slagroom. Dat zou dus moeten kunnen met een garde of mixer.

Dat werd een bende, de melk zat tegen het plafond. (Trouwens, als u dat uitspreekt als plafonT mag u nooit meer op Wateetons.com komen.) Het gebruik van verschillende bakken bood geen soelaas, meneer’s eenvoudige mixer mixt te hard en eigenlijk ook te regelmatig waardoor de melk vooral gaat draaien en niet echt lekker mixt. Er kwam nauwelijks vet bovendrijven. Wat er wel bovenop de melk lag probeerde meneer met een lepel er af te scheppen, dat schoot ook niet op.

Toen kwam meneer op een lumineus idee: schudden! Hij goot de melk terug in de container waaruit hij het geschonken had en hij schudde. En hij schudde. En hij schudde. Vijf hele minuten lang. En toen hij uitgeschud was dreef er een mooie laag vet op de melk. Het licht gezien hebbende bereikte hij ook een andere doorbraak: niet afromen met een lepel, maar gewoon met een zakdoek. Simpel zat.

De opbrengst: 10 gram boter. Eigenlijk een beetje te weinig als je bedenkt dat industrieel er circa 1 kilo boter wordt gehaald uit 22-29 liter melk. Dat is zo’n 20 gram voor een halve liter. Maar toch, dit was 10 gram meer dan meneer daarvoor had.
Die nacht om 04:00 sneed meneer een boterham, haalde de hard geworden boter uit de koelkast en smeerde. Het was precies genoeg voor een boterham. Hij opende de voorraadkast.

Hagelslag op.


0 reacties op “Boter karnen, dat doet u toch gewoon zelf
  1. hoi::mrgreen: ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜ˆ ๐Ÿ˜ฏ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜Ž ๐Ÿ‘ฟ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ณ ๐Ÿ˜› ๐Ÿ™„ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜ฅ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | โ‚ฌ 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp