ah shit, experimenteerdrift, zelf maken |

Zelf Camembert maken: FAIL

camembert-klaar.jpgcamembert-doorsnede.jpg

Het resultaat na een paar weken rijpen in meneer’s berging: een zielig toefje dons op een keihard klompje geel eiwit waar hooligans wel kaas van zouden lusten. Onder de juiste hoek gaat hij dwars door elke politieschild. Meneer heeft het getest.

“Maar de smaak dan, meneer, de smaak?” vraagt u wellicht. Na terugkomst van de kaakchirurg wilde mevrouw Wateetons wel toegeven dat de Wateetons-Camembert ‘iets Franserigs’ had. Ook meneer herkende in de verte een witschimmelgeurtje en smaakje. De kaas smaakte in ieder geval bepaald anders dan meneer’s eerdere harde kaaspogingen.

Rest ons de vraag: waar ging het mis en hoe gaan we dat de volgende keer (effectief: gisteravond) beter aanpakken?

1) Meneer vermoedt dat hij zijn melk te lang en de hoog heeft verwarmd. Hij had de pan namelijk in de lauwe oven gezet, zoals dat bij dat bij het maken van ‘harde kaas’ pleegt te doen, maar deze stond niet helemaal lauw genoeg. Toen hij de pan eruit haalde was de wrongel zo’n 38 graden. Dat is net aan voor een harde kaas, maar te hoog voor zachte kaas. En het mengsel was een uur aan deze temperatuur blootgesteld geweest. De wrongel was dan ook zeer compact en had al veel wei vrijgegeven. De kaasjes klonken ook erg snel in en waren binnen een uurtje al zo stevig dat ze zonder enig probleem gedraaid konden worden. Te weinig vocht in de wrongel: een droog kaasje.

2) Meneer gebruikte mogelijk te weinig schimmel. In water opgelost heb je beduidend meer nodig. Daardoor kwam de schimmelvorming mogelijk pas laat op gang, toen de kaas als was uitgedroogd.

3) Vochtigheid en temperatuur problemen. Maar daar kan meneer niks aan doen, dus daar gaan we gemakshalve maar niet van uit.

Wat nu te doen met de Camembert baksteen? Die schaven we gewoon, over een pasta met stoofvlees en pompoen. Best lekker. Schaaf-Camembert, zou nog best eens heel groot kunnen worden.

camembert-geschaafd.jpg


0 reacties op “Zelf Camembert maken: FAIL
  1. Wat een sof, meneer! Gelukkig heeft uw camembert toch resultaat geboekt. Uw pagina lijkt nu stukken sneller te laden. En als die kaas werkelijk zo hard is, zou deze geen dienst kunnen doen als parmezaan, meneer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 jul
Besloten – Wateetons Werkplaats – workshop quiz zomer 2024 20:30 tot 21:30 uur

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp