experimenteerdrift |

[insert random coppa grap here]

coppacoppa-2coppa-3coppa4

Het moment van de waarheid. Gisteren haalde meneer zijn coppa (poging numero 23) met trillende handjes uit de berging. Hij maakte zich op voor de volgende floppa, naardeknoppa of meneeriseenstomkoppa.

De coppa woog nog 695 gram. Een reductie van 44% in een maand.

Aangesneden. Dat zag er niet verkeerd uit. Wel waren de stukken vlees van elkaar los gekomen waardoor meneer nu een soort met vleesbrokken gevulde zak had. Apart. Tussen die stukken zag het er wat onbestemd uit. Schimmel? Meneer dacht en hoopte eigenlijk dat het vet is dat uit het vlees is getrokken. Het voelde inderdaad vettig aan. Hij liet zich er in ieder geval niet door tegenhouden, een week geen buikloop is een week niet geleefd, en sneed een mooi dun plakje af om te proeven.

Helemaal niet onaardig! Het smaakte weer net echt. Naar coppa. Vrij stevig, dus zo dun mogelijke plakjes gaven het beste mondgevoel en met een pittige paprika-bite. Wel was het vlees eigenlijk iets te zout geworden. Volgende keer toch de zoutpot wat minder voortvarend hanteren. En: het was vlees van de kiloknaller. Dat proef je, of eigenlijk, juist niet; het resultaat was wat aan de laffe kant, in termen van smaak. Of ‘plat’, zo u wilt. Met weinig diepte. Maar, met de opgedane kennis van coppa 1 tot 23 durft meneer het wel aan om er eens een te maken met smaakvol vlees.

Al met al is meneer helemaal niet ontevreden. De boze coppa-betovering is verbroken.


0 reacties op “[insert random coppa grap here]
  1. Ziet er wel mooi uit! In elk geval de moeite van het wachten waard.
    Dat de huid niet zo gekrompen is kan liggen aan het feit dat het een kunstdarm was. Misschien met een natuurdarm proberen.
    Mooie kleur in elk geval!

  2. Gefelicicoppaad! Ziet er inderdaad goed uit. Ik had bij mijn vorige poging luchtgaatjes in het midden van het vlees, die waren iets bruin aan de rand en smaakten iets zurig. Nu las ik dat dat misschien komt door een te lage vochtigheidsgraad, waarbij de buitenkant al indroogt, voordat de binnenkant goed is ‘ingedikt’, dat geeft dan schimmel. Het kan ook aan een te laag zoutgehalte liggen, waardoor er gewoon niet voldoende vocht onttrokken wordt. Lijkt me bij 44% gewichtsverlies eigenlijk niet waarschijnlijk.
    In mijn geval was het vast dat eerste, in mijn bezem- c.q. stoppenkast alias worstendroogkamer krijg ik de rv maar niet boven de 55%, alle natte dweilen ten spijt.
    Oh en dan las ik ook nog iets over drogen dicht bij een metaal plafond, ook een absolute nono, maar waarom weet ik niet.
    Waar komt het recept voor coppa met losse stukken vlees eigenlijk vandaan? Is het niet altijd één stuk nekvlees?
    Inwikkelen in fijngeweven katoen in plaats van darm (al dan niet kunstmatig) bevalt mij overigens goed. Ik heb er weer eentje hangen en kan niet wachten.

  3. U bent scherp! Inderdaad, maar wellicht zag u ook de datum bij de laatste toevoeging van 8 maart post: 6 april. Ik dacht de thuis-coppamaker van dienst te zijn door hem of haar niet kriskras door Wateetons te sturen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

05 feb
Live online workshop grillworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

20 feb
Workshop “Droge worst & Charcuterie maken” – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 139

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp