experimenteerdrift, recept |

Vierlimonade

vlier3

Meneer meldde het een week of twee geleden: de vlier staat in bloei. Inmiddels is dat oud nieuws. De vlier is over z’n top heen, bloei-technisch althans. U kunt dus gerust wachten met het lezen van het onderstaande stukje tot mei 2010. Voor die tijd heeft u er toch niks aan.

Vlierbloesemlimonade

  • 3 liter liter water
  • 750 gram suiker
  • vier citroenen en een limoen
  • circa 1,5 liter vlierbloesem

Meneer kookte het water en loste er de suiker in op. Dit liet hij afkoelen. Hij waste de citroenen en limoenen en sneed ze in stukken en kneep ze een beetje lafjes uit in het afgekoelde suikerwater. Ook de uitgeknepen resten gingen erin. Tenslotte voegde hij de vlierbloesem, na deze te hebben afgespoeld, toe aan het suikercitroenlimoenwater. Toen wachtte hij een uur of 12, terwijl hij ondertussen Halo 3 speelde. Na het zeven proefde hij en concludeerde: helemaal niet slecht! Een subtiele vliersmaak. Misschien zouden een paar extra uurtjes trekken de smaak nog wat versterken. Voor de hardcore vlierlover.

Maar meneer drinkt geen limonade. Waistline onvriendelijke koolhydraten, je weet tog. Dus toen zat meneer met 3 liter vlierbloesemlimonade. Hmm. Daar zat maar een ding op: gist erbij! Is hij in ieder geval weer drie weken onder de pannen, borrelend en bruisend. Daarna kijkt hij wel weer verder. Destilleren misschien?


0 reacties op “Vierlimonade
  1. vul een grote emmer met zoveel bloesems (die op hun best voorzien zijn van fijn geel stuifmeel) mogelijk. Dus: aanduwen. Vul dit aan met koud water. Laat 3 dagen staan. Zeef, giet per liter 1 kilo suiker en 25 gr citroenzuurpoeder er bij. Laat 2 dagen staan. De suiker is dan opgelost: in flessen gieten die met hete soda zijn gereinigd.
    Drink smakelijk met een klont ijs. Geef kado.

  2. Een erg oude, maar niet minder leuke thread. Nu een after-syrup vraag: mijn vliersiroop is buiten de koelkast gaan fermenteren. Kan ik hier nog iets van brouwen, aangezien het te zoet is om onverdund te gebruiken? Het bubbeleffect is weg bij verdunnen, maar kan het nog terugkomen bij aanlengen en laten staan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

05 feb
Live online workshop grillworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

20 feb
Workshop “Droge worst & Charcuterie maken” – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 139

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp