Vierlimonade


vlier3

Meneer meldde het een week of twee geleden: de vlier staat in bloei. Inmiddels is dat oud nieuws. De vlier is over z’n top heen, bloei-technisch althans. U kunt dus gerust wachten met het lezen van het onderstaande stukje tot mei 2010. Voor die tijd heeft u er toch niks aan.

Vlierbloesemlimonade

 • 3 liter liter water
 • 750 gram suiker
 • vier citroenen en een limoen
 • circa 1,5 liter vlierbloesem

Meneer kookte het water en loste er de suiker in op. Dit liet hij afkoelen. Hij waste de citroenen en limoenen en sneed ze in stukken en kneep ze een beetje lafjes uit in het afgekoelde suikerwater. Ook de uitgeknepen resten gingen erin. Tenslotte voegde hij de vlierbloesem, na deze te hebben afgespoeld, toe aan het suikercitroenlimoenwater. Toen wachtte hij een uur of 12, terwijl hij ondertussen Halo 3 speelde. Na het zeven proefde hij en concludeerde: helemaal niet slecht! Een subtiele vliersmaak. Misschien zouden een paar extra uurtjes trekken de smaak nog wat versterken. Voor de hardcore vlierlover.

Maar meneer drinkt geen limonade. Waistline onvriendelijke koolhydraten, je weet tog. Dus toen zat meneer met 3 liter vlierbloesemlimonade. Hmm. Daar zat maar een ding op: gist erbij! Is hij in ieder geval weer drie weken onder de pannen, borrelend en bruisend. Daarna kijkt hij wel weer verder. Destilleren misschien?

 1. 1
  farquaad

  Eerst afkoelen en dan de vlierbloesem erbij? Geen wonder dat het een subtiele smaak was.
  *gaat moeders eens vragen hoe zij dat ook weer niet doet*

 2. 2
  farquaad

  Eén telefoontje verder:

  – 20, maar liever nog 30 vlierbloesems
  – Niet afspoelen! Dan ben je de helft van de smaak al kwijt. Even uitschudden en/of even neerleggen “zodat de beestje weg kunnen lopen”.
  – Vlierbloesems in een grote pan, plusminus 2 liter kokend water erover.
  – Een kilo suiker erbij.
  – Roeren.
  – Warm wegzetten, liefst iets isoleren met een dekentje ofzo.
  – Na een paar uur isolatie eraf en in totaal 24 laten trekken.

  Minder suiker mag, maar minder suiker is ook minder lang houdbaar. Met een Bloesem of 30 is het resultaat gewoon als limonadesiroop te gebruiken. Heerlijk.

 3. 3
  farquaad

  Oh shit. Citroenen vergeten.

  Tussen het roeren (en dus oplossen) van de suiker en het wegzetten door er nog een paar citroenen bij smijten.

  Voor volgend jaar.

 4. 5
  farquaad

  Ze wist me ook te vertellen dat ze nog een paar flessen in de vriezer had.
  Hoera!
  Bij bezoek volgende week maar eens professioneel achterover drukken.

 5. 6
  remco 30 liter limo

  vul een grote emmer met zoveel bloesems (die op hun best voorzien zijn van fijn geel stuifmeel) mogelijk. Dus: aanduwen. Vul dit aan met koud water. Laat 3 dagen staan. Zeef, giet per liter 1 kilo suiker en 25 gr citroenzuurpoeder er bij. Laat 2 dagen staan. De suiker is dan opgelost: in flessen gieten die met hete soda zijn gereinigd.
  Drink smakelijk met een klont ijs. Geef kado.

Leave a Reply