Zelf pekelvlees maken


pekelvlees aangesneden

Pekelvlees, Pastrami of Surinaams Zoutvlees. Het is allemaal ongeveer hetzelfde. Vlees+veel zout+kruiden. Ook corned beef, niet te verwarren met het blikje kattenvoer dat je moeder vroeger door de macaroni deed, wordt ook op die manier gemaakt. De ‘corn’ slaat op de korrels zout die gebruikt werden in de bereiding.

Dat wilde meneer ook wel eens maken. Gewoon, omdat het kan.

De ingrediënten (hé, een recept op Wateetons.com!)

 • 1 liter water
 • 250 gram zout
 • 35 gram suiker
 • 400 gram vet rundvlees
 • 4 korrels piment
 • 2 blaadjes laurier
 • 10 peperkorrels
 • 2 plukjes foelie

Hij kookte het water met het zout en de kruiden, en roerde tot het zout was opgelost. Toen het water was afgekoeld legde hij het vlees erin. Afgedekt ging de bak naar de koelkast om er pas ruim twee weken later weer uitgehaald te worden. Het vlees rook nog prima. De kruiden hadden ruimschoots de tijd gehad om hun smaak, geur en kleur af te geven. Dat was te merken. Het vlees was ook vrij stevig geworden. Meneer zette het vlees op in vers water waar hij uit de pekel gezeefde kruiden aan had toegevoegd en verwarmde het tot een graad of 80. Zo pruttelde het ettelijke uren, af en toe ververst, tot het vlees ontzout en zacht was.

Lekker.

UPDATE: er is een vernieuwde en verbeterde versie van dit recept beschikbaar

 1. 1
  Raya

  Lekker inderdaad, maar hoe was de kleur van het vlees? Ik heb het tot nu toe alleen maar met pekelzout gemaakt. Ik denk dat door de salpeter in het zout de kleur mooier blijft? Oh ja, en ik had ook knoflook toegevoegd. Yum!

 2. 2
  bloggraffiteur

  Pekelvlees
  Mijn ogen dicht, het vlees voelt zacht en zout
  ik fantaseer en mijn gedachten worden stout
  dan proeft mijn tong de zachte huid
  deze vrouw ruikt aangenaam gekruid
  Maar he ik schrik het vlees is dood en koud

 3. 3
  Jurgen

  Staat ook op mijn wenslijstje. Iets later in het jaar, en dan met groene kool en aardappels serveren.
  Misschien ook eens testen of het voor de smaak uitmaakt of je nitrietzout of gewoon zout gebruikt. Ben ik wel benieuwd naar.

 4. 6
  Jet Samaran

  Bedankt! 🙄 heb ik toch nog een vraag….
  Wat boven beschreven wordt is pekelvlees. Heerlijk, maar waar naar op zoek ben is de corned beef smaak. Ik ga enige periode naar een land waar dat niet verkrijgbaar is, en zal corned beef erg goed uitkomen voor mijn dagelijkse kost.
  Help me please.

  Bedankt, en gr,
  Jet

  • 7
   Fred Verhees

   Dag Jet Samaran (en anderen),

   Ik zou corned beef niet in het lijstje met pekelvlees en pastrami plaatsen. Denk aan Argentinië, veel koeien voor huiden, bergen rottend vlees. Idee: maak er vleesconcentraat mee. Bouillon maken, bouillon heel ver inkoken. Met het uitgekookte vlees en corned (komt van “Kernsalz”) wordt corned beef gemaakt. We hebben het dan over medio 19e eeuw. Vleesconcentraat bestaat nauwelijks meer, eind 19e eeuw ontstond een vegetarisch en veel goedkoper alternatief. De Zwitser Julius Maggi is de uitvinder.

 5. 8
  Annette van Ruitenburg

  Beste Mijnheer Wateetons.
  Een tijdje geleden heb ik een workshop meegemaakt bij de KWeker en ook de mooie boeken mogen ontvangen. Met Kees Boer en Regina Steegers ben ik bezig met een boekproject Eten voor Je Kind. Achtergronden, culturele aspecten, gastkoks en met voorwoord van Dick Swaab. Het eten van vleeswaren raadden wij hierin af. We willen wel graag alternatieven bieden. Zou het mogelijk zijn dat we in ons boek, wat bij Fontaine Uitgevers uitkomt in september een of twee recepten over worst en pastrami maken mogen worden opgenomen met bronvermelding uiteraard. Ik hoor graag van je.
  hartelijke groeten Annette van Ruitenburg.

 6. 9
  Emma

  Wat voor stuk vlees heb je precies gebruikt? In Amerika gebruiken ze brisket maar dat bestaat hier niet. Ik wil deze kerstvakantie een reuben’s sandwich maken met alles from scratch, dus wil snel aan m’n vlees beginnen. Jammie!!

 7. 11
  Diny

  Brisket is borstvlees van het rund, zogenaamde borstlappen of pianolappen, dat ook in Engeland brisket heet. Ik woonde enkele jaren in Engeland en nu in Catalonië, alwaar het pit de vedella heet.

Geef een reactie