zelf maken |

Zelf pekelvlees maken

pekelvlees aangesneden

Pekelvlees, Pastrami of Surinaams Zoutvlees. Het is allemaal ongeveer hetzelfde. Vlees+veel zout+kruiden. Ook corned beef, niet te verwarren met het blikje kattenvoer dat je moeder vroeger door de macaroni deed, wordt ook op die manier gemaakt. De ‘corn’ slaat op de korrels zout die gebruikt werden in de bereiding.

Dat wilde meneer ook wel eens maken. Gewoon, omdat het kan.

De ingrediënten (hé, een recept op Wateetons.com!)

 • 1 liter water
 • 250 gram zout
 • 35 gram suiker
 • 400 gram vet rundvlees
 • 4 korrels piment
 • 2 blaadjes laurier
 • 10 peperkorrels
 • 2 plukjes foelie

Hij kookte het water met het zout en de kruiden, en roerde tot het zout was opgelost. Toen het water was afgekoeld legde hij het vlees erin. Afgedekt ging de bak naar de koelkast om er pas ruim twee weken later weer uitgehaald te worden. Het vlees rook nog prima. De kruiden hadden ruimschoots de tijd gehad om hun smaak, geur en kleur af te geven. Dat was te merken. Het vlees was ook vrij stevig geworden. Meneer zette het vlees op in vers water waar hij uit de pekel gezeefde kruiden aan had toegevoegd en verwarmde het tot een graad of 80. Zo pruttelde het ettelijke uren, af en toe ververst, tot het vlees ontzout en zacht was.

Lekker.

UPDATE: er is een vernieuwde en verbeterde versie van dit recept beschikbaar


0 reacties op “Zelf pekelvlees maken
 1. Bedankt! 🙄 heb ik toch nog een vraag….
  Wat boven beschreven wordt is pekelvlees. Heerlijk, maar waar naar op zoek ben is de corned beef smaak. Ik ga enige periode naar een land waar dat niet verkrijgbaar is, en zal corned beef erg goed uitkomen voor mijn dagelijkse kost.
  Help me please.
  Bedankt, en gr,
  Jet

  1. Dag Jet Samaran (en anderen),
   Ik zou corned beef niet in het lijstje met pekelvlees en pastrami plaatsen. Denk aan Argentinië, veel koeien voor huiden, bergen rottend vlees. Idee: maak er vleesconcentraat mee. Bouillon maken, bouillon heel ver inkoken. Met het uitgekookte vlees en corned (komt van “Kernsalz”) wordt corned beef gemaakt. We hebben het dan over medio 19e eeuw. Vleesconcentraat bestaat nauwelijks meer, eind 19e eeuw ontstond een vegetarisch en veel goedkoper alternatief. De Zwitser Julius Maggi is de uitvinder.

 2. Beste Mijnheer Wateetons.
  Een tijdje geleden heb ik een workshop meegemaakt bij de KWeker en ook de mooie boeken mogen ontvangen. Met Kees Boer en Regina Steegers ben ik bezig met een boekproject Eten voor Je Kind. Achtergronden, culturele aspecten, gastkoks en met voorwoord van Dick Swaab. Het eten van vleeswaren raadden wij hierin af. We willen wel graag alternatieven bieden. Zou het mogelijk zijn dat we in ons boek, wat bij Fontaine Uitgevers uitkomt in september een of twee recepten over worst en pastrami maken mogen worden opgenomen met bronvermelding uiteraard. Ik hoor graag van je.
  hartelijke groeten Annette van Ruitenburg.

 3. Wat voor stuk vlees heb je precies gebruikt? In Amerika gebruiken ze brisket maar dat bestaat hier niet. Ik wil deze kerstvakantie een reuben’s sandwich maken met alles from scratch, dus wil snel aan m’n vlees beginnen. Jammie!!

 4. Brisket is borstvlees van het rund, zogenaamde borstlappen of pianolappen, dat ook in Engeland brisket heet. Ik woonde enkele jaren in Engeland en nu in Catalonië, alwaar het pit de vedella heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp