Een boterham met appelstroop


(Deze week vervangt meneer Janneke Vreugdenhil in NRC Next.)

Ik had er al tweederde van mijn leven opzitten voor ik erachter kwam waarom rinse appelstroop heet zoals het heet. Niet dat ik me er dagelijks het hoofd over brak, maar toch. Het bleek niet te slaan op de stad of streek waar de appelstroop vandaan komt (Rinse – Parel van de Betuwe, klinkt toch best aannemelijk?) noch bleek een appelkwekende Boer Rinse uit Friesland de uitvinder van de diepbruine plakpasta. Nee, rinse is een vervoeging van rins, wat zurig of friszuur betekent.

Appelstroop kent vele soorten. Ik telde in mijn lokale supermarkt al zes varianten, waaronder naast de rinse rakker, een met (stoof)peer, een variant in een authentiekerig ogend blikje en een kruidige soort met onder andere koriander. De Amerikanen kennen nog een eigen variant: apple butter, die bestaat uit ingedikte appelmoes in plaats van sap, waar onze appelstroop van gemaakt wordt. In het geval van de bekende rinse appelstroop betreft dat overigens meestal naast appelsap ook suikerbietensap, in de schrikbarende verhouding van 30-70. Suikerbietenstroop, met appelsmaak, zou een betere benaming zijn. Daar doen we natuurlijk niet aan mee. Wij maken appelstroop, rins of anderszins, van appels. Of in ieder geval van appelsap.

Ingrediënten voor een pot appelstroop

 • 3 liter appelsap, of een mengsel van appel- en perensap

Appelstroop maken is eenvoudig. En toch moeilijk. Dat zal zo duidelijk worden. De meest eenvoudige methode maakt gebruik van supermarktappelsap. Dat levert een wat plat en zurig smakend eindresultaat op dat je een beetje kunt pimpen door gebruik te maken van verschillende soorten (bio)appelsap of door er een deel perensap doorheen te mengen. Een meer authentieke, en smaakvollere, methode maakt gebruik van echte appels. Daar moet je dan wel het sap uit zien te krijgen. Als je geen sapcentrifuge, vruchtenpers of stoomontsapper in huis hebt dan kun je je appels een paar dagen invriezen en vervolgens uitpersen in een kussensloop. Reken op ongeveer een halve liter sap per kilo appelen. Dit sap ga je koken. Heel lang koken. Maar, pas op, niet té lang. Daar zit hem de moeilijkheid. Zodra de appelsap donker wordt en een beetje begint in te dikken is het zaak de vinger aan de pan te houden. Dat gaat gegarandeerd een keer mis. Of twee. Dan zit je met een laag keihard en stinkend appellaminaat. Doof het vuur daarom vaker en eerder dan je denkt dat nodig is, en laat de stroop helemaal afkoelen om de consistentie te beoordelen. Bij gebruik van echte appels is het resultaat verbijsterend lekker. Naast zijn vanzelfsprekend gebruik als broodbeleg gaat deze appelstroop ook uitstekend samen met een goede kaas of gedroogde ham.

Doe als de stroopstooker.nl en verkoop je zelfgemaakte appelstroop online. Als ‘rinse appelstroop van Boer Rinse uit Rinse (Parel van de Betuwe)’ natuurlijk.

(NB. het wateetonsproefpanel was na een blinde proeverij zeer stellig: de verbijsterend lekkere stroop (Elstar) van meneer was VEEL lekkerder dan de (geenszins onaardig) single-fruit Jonagold stroop van de stroopstoker.  Dat u het weet).

 1. 7
  De Stroopstooker himself

  Beste Meneer,

  Ik moet u feliciteren met uw stroop uit Elstar. Dat deze lekkerder is dan mijn Puur Jonagold kan ik moeilijk beoordelen. Graag zou ik dat wel willen doen. Dat geschreven hebbende had ik graag een potje van u gekocht. Kan dat?
  Ik sta als, tot nog toe, jongste spruit in de wereld van stroopstokers vol achter uw initiatief. Ga zo door want 11 (semi-) commerciele stroopstokers in Nederlands- en Belgisch Limburg is te weinig. Ook vind ik het leuk dat u mijn idee om enkel maar één ras te gebruiken ook toepast.

  mvg,
  De Stroopstooker; de enige echte…
  Oh ja, Geert bedankt voor je correctie.

Geef een reactie