Maar, waarom is het?


Waarom is het toch dat melk in de zon binnen een minuut al een aparte bijsmaak krijgt?

 1. 1
  Raya

  Heel erg nostalgisch, zo smaakte melk toen ik klein was, op het strand! Hoeft zelfs niet eens in de zon, alleen buitenlucht is al voldoende! Maar toen was melk nog gewoon vol, niet gehomogeniseerd, niet mee gerotzooid.. ik kan niet zien wat er in je kopje zit 🙂
  Is er eigenlijk nog ergens ongehomogeniseerde melk te koop? Welk merk bij de Natuurwinkel?

 2. 2
  Tim

  Dit brengt weer schoolmelk-nachtmerries naar boven; de pakjes melk werden rondgedeeld, en stonden op het aanrecht te wachten tot de lunchpauze. Heb eigenlijk nooit begrepen waarom mijn moeder me daarvoor had opgegeven, en naar ik aanneem, ook voor betaalde. Was altijd een gezonde jongen en dronk thuis ook braaf mijn bekertje melk.

  Dus waarom wou ze mij dan kwellen met die lauwe, naar plastic en weekmakers smakende melk?
  Ga binnenkort toch maar eens een hartig woordje met haar wisselen.

 3. 3
  Yvonne

  Die schoolmelk was inderdaad vies. Maar voornamelijk omdat er ijsschotsen in ronddreven (brrr) en omdat de pakjes aan de buitenzijde zo vies waren dat de melk aan de binnenkant er heel vies van ging smaken. Ik kreeg na enig zeuren melk in een beker van thuis mee. Die was wel te drinken (hoewel Tim daar anders over zou hebben gedacht, want lauw).

 4. 4
  Katinka

  Jaaa, dat vraag ik mij nou ook al jaren af! vies.. brr.. en al na 1 sec kan je t vergeten met die melk..
  En heb ontdekt dat t met goed warm zonnetje ook door het raam werkt.
  Welke voedingsmiddelentechnoloog heeft hier het antwoord op?? En heeft iemand ervaringen met verschillen tussen bijv. halvolle/volle/ bio/etc melk?

 5. 5
  Tim

  Nou, ijsschotsen heb ik nooit mee mogen maken. Lijkt mij alleszins nog beter dan pislauwe melk.
  Zou die schoolmelk ooit uitgevonden zijn om van de zogenaamde melkplas af te komen?

  Loop ondertussen ernstig te overwegen om de Voedsel en Waren Autoriteit eens hierop te attenderen.

 6. 6
  Harrie

  Ik heb het gelukkig nooit hoeven drinken, die schoolmelk, en thuis stond de melk altijd ijskoud. Maar melk is sowieso babyvoer, dus ik drink het nu nooit meer: geef mij maar gewoon room.

 7. 9
  Wim

  Over smaak (ook die van melk warm, lauw of koud) valt niet te twisten……Doe het dan ook niet! Hoe dan ook nog steeds geen antwoord op de vraag over de smaakverandering in de zon.

 8. 10
  Harrie

  Gniffel, en als je het kopje Kritiek bekijkt op de Wikipedia van schoolmelk, zie je gelijk dat azijnpissers echt overal zijn … ook in de wereld die schoolmelk heet.
  Ik zou op elk van de drie punten graag een enorme stroom tegenkritiek/argumenten loslaten, maar dan laat ik me zo kennen hé 😉

 9. 15
  Yvonne

  @ Harrie: als je jouw tegenkritiek/ argumenten een beetje neutraal verwoord, kun je dat gewoon toevoegen op wikipedia. ‘t Is een kwestie van op ‘bewerk’ drukken en je kunt een onbeperkte hoeveelheid informatie/ tekst/ mening kwijt.

  On topic: volgens F.M. de Jong (in zijn boek Ons voedsel) vindt onder invloed van daglicht reacties plaats tussen vitamine B2 en het aminozuur methionine uit het melkeiwit, waarbij een onaangename ‘gekookte groentengeur’ wordt verspreid. E.e.a. staat beschreven op pagina 196 van het eerder genoemde boek.

 10. 16
  Harrie

  @Yvonne:
  Aha, dat bedoel je. Ik was zeker niet van plan de Wiki te bewerken om mijn standpunten, hoe satirisch of serieus dan ook, te verwoorden. Sterker nog, ik ben als netwerkbeheerder van een aantal middelbare scholen een voorvechter en handhaver van het juiste gebruik van de Wikipedia! De Wikipedia behoort m.i. alleen encyclopedisch materiaal te bevatten en vrij van meningen te zijn. Op de Wiki is dus zeker geen plaats voor mijn ongepaste grapjes, hier bij Meneer Wateetons hopelijk wel 😉

Geef een reactie