Deconstructie der gans – (vegetarier-onvriendelijke post)


Meneer had vier ganzen overgehouden aan zijn pief-paf-poef avontuur in Zuid-Beveland Schouwe-Duiveland Goeree Overflakkee. Die pasten zo niet in de koelkast of vriezer. Verwerken dus maar, of althans voorbereiden voor latere verwerking. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar al doende leert men. Dat plukken een teringwerk is, bijvoorbeeld. En dat je met een sneetje en een breukje op de juiste plek je zo’n beest zo uit zijn jasje stroopt. Ook al mag dat niet van de ganspolitie. En dat je bij het verwijderen van de lever erg moet oppassen de galblaas niet te raken. En dat je voor je fois gras of welk gras dan ook in ieder geval niet bij deze beestjes moet zijn. En dat een beetje wilde gans een twee borstfilets van ruim 250 gram heeft. En dat je na vier ganzen de ganzengeur twee dagen niet meer uit je neus en de ganzenveren twee dagen niet meer uit je huis krijgt.

Later: het proeven en het verwerken van het verwerkte.

De Grauwe gans.

De Nijlgans.

De Brandgans

De opbrengst per gans

Pas op voor de galblaas

 1. 1
  @meelmuisje

  Mijn zwagertje hangt alles wat vogel is op aan de poten, maakt daar ergens sneetjes, gaat er een beetje aan hangen en hups, het jasje is zo uit.

  Volgende keer Schiphol-gans? Is al gans als gehakt verwerkt bij het opstijgen en (meteen weer) landen. Misschien nog voorgebraden ook 😆

 2. 6
  Jan

  Zier goed uit, plukken is inderdaad slecht werk. Doen wij ook nooit. Qua geografie komen we dichterbij, maar het is het nog steeds niet. Laat ook maar.
  Wij hebben wel een voorkeur voor een bepaalde soort, ben benieuwd wat jouw mening is.

 3. 10
  remi

  Als je het gevogelte aan de pootjes ophangt, het keeltje doorsnijd, eventueel het hele kopje er af kan het resterende bloed weglopen.
  Voor het plukken even onderdompelen of overgieten met kokend water of bijna kokend en dan plukken boven een vuilnisvat of zo. Wel een vuilniszak er in anders wordt het een bende.

  Ik heb laatst een duif doodgereden, althans hij of zij vloog tussen de spaken van mijn fiets, nekje brak en dood.
  Natuurlijk heb ik het duifje dankbaar meegenomen, geplukt en van ingewanden en zo ontdaan.
  Nu nog die(30) eenden die de sloot achter mijn werk onveilig maken en alles onderschijten.

  Oh ja, Als de veren er eenmaal af zijn kun je poeliertje gaan spelen!

  Groet,

  Remi

 4. 11
  Piscator

  @petrvs en Meneer Wateetons

  Nou, het zal mij benieuwen. Het plukken van een kip of fazant is iets heel anders dan het plukken van een gans of eend. Al die donsveertjes, er komt geen eind aan. Daarom kun je ze beter stropen inderdaad, of (wat ik doe) alleen de borst eruit halen.

 5. 12
  sabine

  Ik vind het echt te smerig voor woorden. Blijf gewoon van de ganzen af..
  Stadsjager; het ook een beroep durven noemen… dan heb je wel lef.
  Omdat ganzen in Nederland voorkomen, betekent niet dat je ze dan ook maar moet afschieten/dood maken en op eten!

 6. 13
  Bella

  Sabine heeft er duidelijk niets van begrepen.
  Heb je het desbetreffende artikeltje wel gelezen, Sabine?

  Ik voor mij vind het heel wat beter dat je opeet-vlees eerst zelf om zeep helpt, dan dat je het alleen durft te eten als het onherkenbaar in een piepschuimen bakje in de supermarkt ligt.

  Meneer, ik waardeer uw avontuur en hoop het zelf ook ooit eens mee te maken.
  Voor nu houd ik het vanavond bij een heerlijke Vogelmuur-stamppot. Daar kwam ik eigenlijk voor langs, om te kijken of u ook al eens zoiets at. Zo niet: werk aan de winkel! :mrgreen:

Geef een reactie