‘Over Worst’ 1936-editie


Sjoerd en meneer mogen dan wel het vetste worstboek hebben geschreven, het eerste was het niet. In 1936 al kwam ‘Het geheim van den worstmaker’ uit, van de hand van M.J. Heijeres. Dit  geweldige boek van deze  hipster-slager bevat onverminderd relevante vakkennis en een berg klassieke worst- en vleeswarenrecepten, maar ook ALL CAPS levenslessen, zoals  ENTHOUSIASME OVERWINT ALLE MOEILIJKHEDEN en EEN MAN, DIE VEEL EN GOED LEEST, TELT VOOR TWEE. U ziet het, ook 75 jaar geleden was worst maken niks voor vrouwen.

Theo van Rensch, SVH Meesterkok en docent gastronomie aan het ROC van Amsterdam, heeft een exemplaar in bezit. Dank zij hem, en Paul Jongsma en zijn flatbedscanner kunt u ook genieten van recepten voor Amsterdamse boterhamworst en kennisnemen van het feit dat: DE GOEDKOOPSTE PROPAGANDA VOORELKE ZAAK IS EEN VROLIJK GEZICHTVAN DEN BAAS.

Download hier (14 mb)

Ook relevant: het handboek voor de slager uit 1950

 1. 2
  PaulO

  Ik heb ook een handboek slagerij (1955) in PDF. 179 Mb
  (Dacht ook via Wateetons verkregen, weet niet zeker)

  Ook een verzameling (marine)kookboeken in PDF. Niet allemaal jaartal bekend.
  Ik overweeg de verzameling eens op een separaat Google doc’s te zetten om te delen. (Strafbaar?)

 2. 5
  Martine

  Tsja.
  Het valt me idd op, dat worstmaken blijkbaar t meest door mannen wordt gedaan..Hoezo eigenlijk?
  Ik ben zelf kok en maak met enige regelmaat verse worst. Heb een paar jaar geleden Dini Schouten -toch geen onverdienstelijk worst-terrine- en rilette maakster-zover gekregen, dat ik een dag bij haar mocht ‘stage lopen’. Dat was behalve een goeie, ook een leuke ervaring met enorme produktie en eind van de dag lekkere wijn (van wijnhandel Vleck, tip tip!).
  Maargoed.
  Ik gebruik meestal de boeken ‘Worst/Paté’ van Jane Grigson , en ‘Charcuterie’ van
  Fritz Sonnenschmidt.
  Nu wil ik droge worst gaan maken, en op zoek naarnitrietzout en nieuwe darm, raadde mijn slager (De Wit, jullie vast bekend) jullie ‘Over Worst’ aan.
  Moet alleen nog een echt geschikte plek vinden om ze te laten drogen

  Martine

 3. 6
  Martine

  Heb net gelezen, aan wie de makers van het worstenboek dus hebben opgedragen. Wel fijn, dat het boek met veel humor geschreven is, anders had ik spijt van mijn aankoop (ben overigens getrouwd met een- man -die fietsenmaker is en een fantastische eigen winkel heeft en niet graag kookt, dus de keuken is in feite mijn domein, ja. Hij zorgt voor mijn vervoer, ik voor het eten)
  En ik ben dus ook zelf degene, die na alle handelingen de keukenvloer ontdoet van vleesrestjes. Worsten in de badkamer is, gezien de vochtigheid ,bij ons geen optie. Ik tolereer racefietsen in de woonkamer, en mag dan ook ergens een rookkamer bouwen, als ik dat zou willen. En heb geen enkele andere reden om worst te maken, dan dat ik ze zo lekker vind!!

  Martine

Geef een reactie