van alles |

Stevia, suiker en aspartaam – the battle

In de supermarkt kreeg meneer een paar klontjes in de hand gedrukt. Het Stevia-promotieteam. Stevia! De posterboy van caloriebewuste E-gekkies. Het is natuurlijk! En natuurlijk is goed. Dat spreekt voor zich. Net als chemisch natuurlijk slecht is. Aspartaam! Kanker! Methanol! Obesitas! Maar is Stevia ook lekker? Want de enige reden die meneer ziet om de twee soeplepels aspartaam die hij ‘s ochtends, puur, naar binnen werkt te vervangen voor iets anders, is de smaak. Aspartaam heeft een onaangenaam bijsmaakje. Daar kan zelfs hij niet omheen.

Tijd voor een test.

Meneer en mevrouw namen drie even grote glazen muntthee. Meneer nummerde ze en deed in glas 1 een klontje stevia, in glas 2 een theelepel suiker en in glas 3  twee theelepels aspartaam, beseffende dat aspartaam zoetkracht verliest in een warme vloeistof. Vervolgens zette hij  mevrouw Wateetons de drie glazen in willekeurige volgorde voor. Daarna vroeg hij mevrouw, die niet wist welke glas wat bevatte, de geblinddoekte meneer de drie glazen in willekeurige volgorde voor te zetten.

Zo oordeelde het wateetons-proefteam:

Mevrouw Meneer
Stevia (1) Het zoetst van de drie. Als ik zou moeten kiezen is deze het lekkerst. Minder zoet dan 3 (na het toevoegen van een extra schep bij 3). Gewoon zoet, geen bijsmaak.
Suiker (2) Ik proef niet veel zoet (beetje erbij gedaan). Prima. Geen nasmaak. Sterk zoet (idem, ook na toevoegen een schep tijdens mevrouw’s proefsessie). Beetje een onnatuurlijk zoetje.
Aspartaam (3) Ik proef helemaal geen zoet. (een schepje erbij). Ik proef niet al te veel verschil, maar deze heeft een hint van een nasmaak. Maar je moet er wel erg op letten Dit is een tikkeltje chemisch.

Zowel mevrouw als meneer beoordeelde Stevia als het lekkerst. Bovendien leek het meer zoetkracht te hebben dan zowel suiker als aspartaam. Van die laatste twee was meer nodig voor een zelfde zoetbeleving. Aspartaam vonden zowel meneer als mevrouw, zoals verwacht, wat chemisch aandoen.

Potverdikkie! Stevia wint. Het is gemaakt van lieve plantjes én het is lekker.


0 reacties op “Stevia, suiker en aspartaam – the battle
  1. Zo, eindelijk eens een aanleiding om dat spul uit de kast te trekken, want er staat hier een flesje vloeibare stevia, maar ja, wat doe je ermee?

  2. Als beheerder van de stevia.startpagina.nl wil ik graag nog iets toevoegen. Steviaplantjes kweken is heel simpel. Koop wat zaad, neem een bakje met gecertificeerde potgrond, maak een gleufje in de grond van 1 cm diep, strooi de zaadjes breed uit (ieder zaadje een eigen plekje), doe er plastic of glas overheen (het beste is binnen, buiten lukt het alleen als de temperatuur hoog genoeg is, zeg 18+) en binnen tien dagen is ruim de helft van de zaadjes opgekomen. Haal plastic/glas weg, geef dagelijks een scheutje water en binnen een maand kun je de plantjes in potten zetten. Je krijgt dan snel mooie planten met flinke blaadjes die je zo bij gerechten kunt doen. De scheuten aan de plant kun je eraf knippen als ze 10 cm lang zijn en in een pot met water zetten. Dan krijgen ze met een beetje goed geluk wortels en heb je een nieuw plantje. De plant aftoppen (niet hoger laten worden dan 20 centimeter), dan krijg je geen zaadknoppen en wordt de plant lekker bossig. Succes. Meer info op de startpagina.

  3. Goed om te lezen dat er eindelijk een zoetstof is die geen verkeerde bijwerkingen heeft voor de gezondheid. Als ik de producent mag geloven zelfs gezond zou zijn.
    Ook heeft Brussel ingezien dat het niet langer tegen te houden is en de suikerbaronnen bakzeil gehaald hebben. Ik ben alleen erg benieuwd hoe om te gaan met deze stof bij de bereiding van gerechten. ‘Normale’ suiker heeft in het bakproces een rijzende functie (Luchtigheidsfactor), is er een vervanger voor deze functie. Oma’s cake word dan echt een gezond product, op de boter na natuurlijk. Werkt Stevias ook als toevoeging bij gist bij het bakken van brood?
    Stevias of soort gelijke producten kunnen wel een vervangende zoetstof zijn, echter we kunnen er natuurlijk niet omheen dat honing, rietsuiker(stroop) Ahorn bv. een eigen smaak of aroma hebben en dat kan nog niet 123 vervangen worden.
    Maar die smaaklagen inbrengen is wellicht een kwestie van tijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

05 feb
Live online workshop grillworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

20 feb
Workshop “Droge worst & Charcuterie maken” – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 139

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp