van alles |

Meer cadeautjes

Meneer is een rijk man. Niet alleen heeft hij een tuintje, een halve pizzaoven en een sixpack van cobaltstaal, hij krijgt ook nog eens cadeautjes in de brievenbus.

Arganolie

Arganolie wordt  gewonnen uit pitten van vruchten van de arganboom. Ooit bedekte de boom Noord-Afrika, maar nu is hij volgens UNESCO een bedreigde boomsoort die alleen nog maar voorkomt in delen van Marokko en Algerije. Vanwege het zeldzame karakter en het handmatige oogsten  is arganolie behoorlijk aan de prijs. €100 voor een liter is niet ongewoon. Meneer was dan ook verheugd 250 ml te mogen ontvangen.  Arganolie wordt zowel gebruikt in de keuken als voor medische en cosmetische doeleinden. De therapeutische werking van de olie zou al eeuwen bekend zijn bij de lokale Marokkaanse bevolking. Traditioneel wordt het geroemd om zijn bescherming tegen hart- en vaatziekten en zijn huidverbeterende kwaliteiten. Ook haar en nagels zouden er van profiteren. Meneer heeft een beetje gepubmed, en wat blijkt: naar de medische toepassingen van arganolie wordt serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan. De meeste reviews concluderen dat er nog onvoldoende data is om harde uitspraken te doen, maar een studie in 2006 beweert dat arganolie de kans op hart- en vaatziekten daadwerkelijk vermindert. Het bevat in ieder geval veel onverzadigde shizzle. Over de cosmetische effecten kan meneer niet zo veel zeggen, hij verkoos het gebruik van arganolie in zijn salade boven in zijn haar. En damn, het is lekker. Notig, met een hint van karamel was het eerste wat er in hem op kwam toen hij de fles opende. En met een prettig authentiekerig laagje prut onderin. Spaarzaam gebruiken is raadzaam, vanwege de prijs natuurlijk, maar ook vanwege de stevige smaak. Naast over de salade doet het het ook goed in bijvoorbeeld couscous, en eigenlijk in alle gevallen waarin je anders noten- of zelfs een goede olijfolie zou gebruiken. En  verdraaid, na een weekje aragoliesalades husselen viel het mevrouw op dat zijn nagels heel mooi glansden.

Meneer heeft twee proefflesjes arganolie over. Om weg te geven. Stuurt hij aan jou als je in de comments op originele wijze vertelt wat je met de olie zou doen. (Mevrouw Wateetons er buiten laten graag.)

Arganolie is te koop bij Arganwinkel.nl

Eden Messen

Meneer probeerde ze voor het eerst uit rond Sinterklaas, door er een marsepeinen Zwarte Piet hoofdje mee door midden te snijden. Die splijtte spattend in stukken. Zes weken later blijken de messen ze nog steeds apenscherp. Er zijn geen zwartepietenhoofdjes meer gesneuveld, maar wel aanzienlijke hoeveelheden varkensbuik, groente en fruit. En af en toe een stukje van meneer’s vinger. Apenscherp, I tell you, apenscherp. En ze zijn fraai, de twee messen uit de Eden Classic Damast serie die meneer in toegestuurd kreeg van knivesandtools.nl.  Niet volledig van damaststaal, vooruit, maar met een laagje om de kern “for an attractive appearance.” Die kern is van VG10 staal. Kneitertjehard edoch goed te slijpen materiaal, wat echter wel wat roestgevoelig is. Het wordt daarom vrijwel altijd gelamineerd tussen lagen zachter en meer roestvast staal. Inderdaad voegt de beschrijving toe dat de damastlagen er ook zitten voor een “excellent protection against corrosion”. En waarom dan niet damast. Dat staat net effe cooler aan de keukenmuur. Mooi dus, en lekker in de hand liggend, fijner dan meneer’s Sabatiers. Het zal de ergonomische handgreep zijn, en het prettige gewicht. Het lemmet heeft een opvallende ronding van hiel tot punt. Dat scheelt meneer wat steekwonden, maar het werkt ook prettig  omdat het mes kan wiegen en de snijplank overal raakt ook als deze uitgehold of kromgetrokken is. Ik hoop dat het snel weer december is.

De Eden Classic Damast serie is te koop bij knivesandtools.nl. Over elk mes is uitgebreide informatie te vinden, en veel reviews van gebruikers. Knivesandtools verkoopt ook fijne mannelijke tools als zaklampen, verrekijkers en Leathermans en kunnen je mes voor een luttel bedrag graveren. Meneer mag deze messen ook weggeven. Maar dat wil hij niet. Maar misschien heeft hij nog wel een half marsepeinen zwarte pietje liggen.

Koekjes van Miss Foodie Moods


“Omdat meneer zo van kadootjes houdt’ stond erop. En dat houdt meneer. Deze pakjes kwamen bovendien met ‘gratis complimenten’ en een ‘ingebouwde glimlachfunctie’. Daar houdt meneer ook van. Simpel smakende doch prachtige gemaakte koekjes, in een frisse verpakking met zelfbeeldboosters waar je zelf uit kunt kiezen: “wat zit je haar leuk’, ‘je maakt de wereld een beetje mooier’ of ‘wat een harde kaaklijn’ ‘ik volg je op facebook en twitter’.  Meneer ging er van glimlachen.

De koekjes worden gemaakt door Miss Foodie Moods, die blogt op foodiemoods.blogspot.nl. Geen idee of je ze ook kunt kopen eigenlijk. (Ze maakt ook worst!)


0 reacties op “Meer cadeautjes
  1. Ik moet zeggen dat die beschrijving van de arganolie me erg nieuwsgierig maakt. Zou je er lekkere mayonaise mee kunnen maken? Een eetlepeltje erdoor natuurlijk, net als met sesamolie. Of over de zalm (die is ook erg lekker met notenolie, dus dan is dat vast ook lekker met deze). En gewoon om een geweldige vinaigrette mee te maken.

  2. Dank belooft meneer wat, en vergeet hij het vervolgens. Mariëlla is a winner, wat mij betreft, evenals Raay (via twitter) die de olie wilde gebruiken om haar verse wonden in te smeren. Dat is een gebruik naar meneers hart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp