van alles |

Meer cadeautjes

Meneer is een rijk man. Niet alleen heeft hij een tuintje, een halve pizzaoven en een sixpack van cobaltstaal, hij krijgt ook nog eens cadeautjes in de brievenbus.

Arganolie

Arganolie wordt  gewonnen uit pitten van vruchten van de arganboom. Ooit bedekte de boom Noord-Afrika, maar nu is hij volgens UNESCO een bedreigde boomsoort die alleen nog maar voorkomt in delen van Marokko en Algerije. Vanwege het zeldzame karakter en het handmatige oogsten  is arganolie behoorlijk aan de prijs. €100 voor een liter is niet ongewoon. Meneer was dan ook verheugd 250 ml te mogen ontvangen.  Arganolie wordt zowel gebruikt in de keuken als voor medische en cosmetische doeleinden. De therapeutische werking van de olie zou al eeuwen bekend zijn bij de lokale Marokkaanse bevolking. Traditioneel wordt het geroemd om zijn bescherming tegen hart- en vaatziekten en zijn huidverbeterende kwaliteiten. Ook haar en nagels zouden er van profiteren. Meneer heeft een beetje gepubmed, en wat blijkt: naar de medische toepassingen van arganolie wordt serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan. De meeste reviews concluderen dat er nog onvoldoende data is om harde uitspraken te doen, maar een studie in 2006 beweert dat arganolie de kans op hart- en vaatziekten daadwerkelijk vermindert. Het bevat in ieder geval veel onverzadigde shizzle. Over de cosmetische effecten kan meneer niet zo veel zeggen, hij verkoos het gebruik van arganolie in zijn salade boven in zijn haar. En damn, het is lekker. Notig, met een hint van karamel was het eerste wat er in hem op kwam toen hij de fles opende. En met een prettig authentiekerig laagje prut onderin. Spaarzaam gebruiken is raadzaam, vanwege de prijs natuurlijk, maar ook vanwege de stevige smaak. Naast over de salade doet het het ook goed in bijvoorbeeld couscous, en eigenlijk in alle gevallen waarin je anders noten- of zelfs een goede olijfolie zou gebruiken. En  verdraaid, na een weekje aragoliesalades husselen viel het mevrouw op dat zijn nagels heel mooi glansden.

Meneer heeft twee proefflesjes arganolie over. Om weg te geven. Stuurt hij aan jou als je in de comments op originele wijze vertelt wat je met de olie zou doen. (Mevrouw Wateetons er buiten laten graag.)

Arganolie is te koop bij Arganwinkel.nl

Eden Messen

Meneer probeerde ze voor het eerst uit rond Sinterklaas, door er een marsepeinen Zwarte Piet hoofdje mee door midden te snijden. Die splijtte spattend in stukken. Zes weken later blijken de messen ze nog steeds apenscherp. Er zijn geen zwartepietenhoofdjes meer gesneuveld, maar wel aanzienlijke hoeveelheden varkensbuik, groente en fruit. En af en toe een stukje van meneer’s vinger. Apenscherp, I tell you, apenscherp. En ze zijn fraai, de twee messen uit de Eden Classic Damast serie die meneer in toegestuurd kreeg van knivesandtools.nl.  Niet volledig van damaststaal, vooruit, maar met een laagje om de kern “for an attractive appearance.” Die kern is van VG10 staal. Kneitertjehard edoch goed te slijpen materiaal, wat echter wel wat roestgevoelig is. Het wordt daarom vrijwel altijd gelamineerd tussen lagen zachter en meer roestvast staal. Inderdaad voegt de beschrijving toe dat de damastlagen er ook zitten voor een “excellent protection against corrosion”. En waarom dan niet damast. Dat staat net effe cooler aan de keukenmuur. Mooi dus, en lekker in de hand liggend, fijner dan meneer’s Sabatiers. Het zal de ergonomische handgreep zijn, en het prettige gewicht. Het lemmet heeft een opvallende ronding van hiel tot punt. Dat scheelt meneer wat steekwonden, maar het werkt ook prettig  omdat het mes kan wiegen en de snijplank overal raakt ook als deze uitgehold of kromgetrokken is. Ik hoop dat het snel weer december is.

De Eden Classic Damast serie is te koop bij knivesandtools.nl. Over elk mes is uitgebreide informatie te vinden, en veel reviews van gebruikers. Knivesandtools verkoopt ook fijne mannelijke tools als zaklampen, verrekijkers en Leathermans en kunnen je mes voor een luttel bedrag graveren. Meneer mag deze messen ook weggeven. Maar dat wil hij niet. Maar misschien heeft hij nog wel een half marsepeinen zwarte pietje liggen.

Koekjes van Miss Foodie Moods


“Omdat meneer zo van kadootjes houdt’ stond erop. En dat houdt meneer. Deze pakjes kwamen bovendien met ‘gratis complimenten’ en een ‘ingebouwde glimlachfunctie’. Daar houdt meneer ook van. Simpel smakende doch prachtige gemaakte koekjes, in een frisse verpakking met zelfbeeldboosters waar je zelf uit kunt kiezen: “wat zit je haar leuk’, ‘je maakt de wereld een beetje mooier’ of ‘wat een harde kaaklijn’ ‘ik volg je op facebook en twitter’.  Meneer ging er van glimlachen.

De koekjes worden gemaakt door Miss Foodie Moods, die blogt op foodiemoods.blogspot.nl. Geen idee of je ze ook kunt kopen eigenlijk. (Ze maakt ook worst!)


0 reacties op “Meer cadeautjes
 1. Wat een fijne stukjes weer van Meneer. En nee natuurlijk doet Meneer die messen niet weg; hij zou wel gek zijn. Miss Foodie Moods is lekker bezig; die gaat bij de favorieten. En wat te doen met de Arganolie? Mayo maken. Paprika’s roosteren boven een vuurtje en dan pureren met Arganolie. Turks brood erbij serveren. (Oeps. Dat moet Marokkaans brood zijn natuurlijk.) Over gesauteerde bospaddenstoelen sproeien. Of er een vinaigrette mee maken, met appelazijn en een extract van thee, o.a. Bijv Hojichi thee. Maar er voor het slapen droge handen mee insmeren is ook geen slecht idee, gezien de therapeutische werking. Dan wel handschoentjes aan. En niet stiekem likken.

 2. Wat je allemaal niet met arganolie kunt doen… Ik ben 2 jaar geleden naar Marrakech geweest, en tijdens een tripje door het Atlasgebergte hebben we daar ook gezien hoe de olie gemaakt wordt. Volledig met de hand geperst door prachtige Marokkaanse maagden(de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het beeld hier iets romantiseer). Ik meen me te herinneren dat lekkerste olie gemaakt wordt van noten die eerst door de geiten zijn opgegeten, als een Berberse variant op Kopi Luwak.
  Eigenlijk is de olie het lekkerst over een simpele salade met gegrilde groenten, couscous en gegrilde geitenkaas.
  Of heerlijk over een tagine met lamsvlees!
  Ze maken van arganolie overigens ook een soort pindakaas, de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Fantastisch als ontbijt op brood! Of een beetje arganolie over vanille-ijs, dat moet Meneer zeker ook eens proberen!

 3. Wij zijn ook al jaren fan van knivesandtools.nl – alleen krijgen wij geen cadeautjes 😉 Meneer zou er goed aan doen, als hij nog geen slijpstenen heeft, om de twee combi-waterstenen (240/800 en 2000/5000) van Eden er bij aan te schaffen – ze werken heel behoorlijk, en duurdere waterstenen zijn wel stoerder, maar niet nodig. Overigens, het ‘damast’ keukenmes van de Ikea uit de Slitbar serie is ook zo’n VG10-kern met damast buitenlaag (Japans staal) mes – twee keer zo duur als welk ander Ikea mes, maar goedkoper dan veel vergelijkbare VG10-messen en ook een prima mes voor z’n geld.
  Overigens, Arganolie – ik zou er denk ik zeep van maken…

 4. De koekjes waren erg mooi, maar ik vond ze niet zo lekker. Misschien had ik ze beter in de kerstboom kunnen hangen ter decoratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
28 nov
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

10 dec
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

14 dec
GRATIS live online workshop “vegan frikandellen maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

21 dec
Live online workshop “paté en croûte maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 jan
workshop agenda 2023? 08:00 tot 17:00 uur

01 feb
Live online workshop “mosterd maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend