We proberen het maar weer eens: cider

We proberen het maar weer eens: cider


appeltjes

Een terugkerend roestbruin prutfeest op wateetons.com: het ciderfestijn. Met dit keer, nogmaals, de appeltjes van de bomen van De Drie Wateetonschen. Niet bijster grote, mooie of smakelijke appeltjes. En ze rotten voor je ogen van de tak af. Maar, als je er op tijd bij bent zijn het er genoeg voor een paar flessen appelbruis. Twintig kilo was de oogst dit jaar. Een veelvoud ervan lag al weer op de grond te verschrompelen.

2014-09-19 13.09.42 2014-09-19 13.28.162014-09-19 13.48.28

Meneer waste de appels met de douche, sneed de grotere doormidden en verwijderde rotte plekken. Die twintig kilo haalde hij door een sapcentrifuge van de Lidl. Geen pretje kan ik u vertellen. Elke 10 appels moet het kreng schoon gemaakt worden. Het sap en de prut voegde hij weer bij elkaar in een gistingsemmer. In de prut zit namelijk zowel veel smaak, als veel sap. Zestien liter in totaal leverde dit op.

Hij gaat dit keer niet voor wilde vergisting, dat was vorige jaar niet zo’n succes maar maakt eerst alle bacteriën, schimmels en gisten kapotdood met 2 gram sulfiet per 10 liter. Nu 24 uur wachten. Met een rode wijn in de hand.

2014-09-19 13.48.11

Zie hier voor stap 2: het uitpersen

Stap 3: hevelen en klaren

 

  1. 1
    E-mile

    Wij hebben vorige maand in engeland ook geholpen met de appeloogst. Daar worden de appels fijngemalen met een schredder waar je normaal de kleinere takken in je tuin mee hakselt (zo’n ding heet toch een hakselaar?). Daarna de kleine stukjes in netten en die netten in een handpers. Veel druk erop zetten en hoppa!! Daar kwam het sap! 5 liter meegekregen (ff verwarmd om te zorgen dat het de reis zou overleven) en dat staat hier nu ook Cider te worden! Zo’n optie met de Lidl machine lijkt me ook niets. Toch maar zo’n appelpers? (misschien samen kopen; dan kom je gezellig in Almere persen als je appels hebt….)

  2. 7
    Plop | Wateetons

    […] schrik te bekomen, in ieder geval. Je weet ook dat je dat korfje beter had moeten bevestigen. Meneer perste de buitenhuisjeappels in september van 2014, hevelde ze af in oktober en bottelde ze uiteindelijk in december. Nu, 3 maanden […]

Geef een reactie