DIY kokosyoghurt

DIY kokosyoghurt


2016-07-29 11.50.07

2016-07-29 11.54.45 2016-07-29 12.05.41 2016-08-07 11.40.54 2016-07-31 13.54.14

Meneer, culi-blogger van de B-garnituur, krijgt wel eens wat opgestuurd van fabrikanten. Een ijs- of keukenmachine of een zak chips. Dat vindt meneer leuk. Hij krijgt ook wel eens wat aangeboden waar hij nee tegen zegt. Vooral omdat u, lieve lezers, daar niet op zit te wachten. Het pakjes en zakjes assortiment zeg maar.

En soms, heel soms, krijgt hij iets énorm cools.

Of meneer de nieuwe amandelyoghurt van Abbot Kinney’s eens wilde proberen, was de vraag. Abbot Kinney’s. Is er een oud-Engels -landhuis-lord-royal-regen-klinkender bedrijfsnaam denkbaar? En dat voor een startup op een bedrijventerrein in Amsterdam West. Ik vind het knap. U kent ze vast van de kokosyohurt. Geweldig lekkere kokosyoghurt. Die wilde meneer ook wel kunnen maken. Hij had deze yoghurt dus al meermaals geprobeerd te kopiëren, mede op verzoek van Janneke Vreugdenhil, kokosyoghurtverslaafde. Thermofiel, mesofiel, met als starter een beetje kokosyoghurt, gewone yoghurt of viili: niks lukte. Het bleef vloeibaar, en miste die lekkere lobbige yoghurtstructuur. Uiteindelijk gaf hij het op en ging andere dingen doen met zijn leven.

Domme meneer. Als hij, laten we zeggen 2 seconden, op de website van Abbot Kinney’s had gekeken had hij gezien dat hun kokosstart tapiocameel bevat. Een dikmaker! Oh, en dat staat ook gewoon OPDE INGREDIËNTENDECLARATIE OP DE VERPAKKING. Hij had dus voor niets op de dikheid gewacht. Die moest hij zelf toevoegen.

Maar meneer kreeg een tweede kans. Niet alleen mocht hij de nieuwe amandelyoghurt proberen, hij kreeg er een complete DIY kit bij. Met kokosmelk, een starter, tapiocameel en een gedetailleerde beschrijving van de bereiding van de kokosyoghurt. Ze hebben een ijzersterke naam daar aan de Hemweg, maar verder zijn ze commercieel een beetje naïef. Meneer heeft nu alle ingrediënten en kennis om zelf zijn kokosyoghurt te maken, en dat voor €0,50 minder op de markt te brengen natuurlijk. Hij zal het de lieve jongens en meisjes niet nog moeilijker maken door ook jullie alle details te verklappen. Bovendien gaan jullie het dan voor €0,60 minder verkopen. Zo commercieel is meneer dan ook wel weer. Maar met Over Rot, gezond verstand en een loze zaterdagmiddag in de hand moet je een eind komen.

Benodigdheden

 • yoghurtmaker, of warme oven

Ingrediënten

 • thermofiele yoghurtstarter (welke, dat moet je zelf maar uitzoeken)
 • tapiocameel (hoeveel dat moet je ook zelf maar uitzoeken)
 • kokosmelk

Bereiding

 • verhit de kokosmelk en los daar het tapiocameel in op
 • koel geforceerd af (koud water, ijs) om besmetting te voorkomen
 • voeg de yoghurtstarter toe
 • fermenteer een nachtje in de yoghurtmaker of in een lauwwarme oven

Het resultaat

Holy shit! Gelukt! Meneer had eindelijk zijn eigen kokosyoghurt gemaakt. Hij belde gelijk Janneke Vreugdenhil op en samen smikkelden ze van de yoghurt en huilden van geluk en hoop voor de toekomst van hun banksaldo.

ps. hij kreeg er geen amandelmelk bij, dus dat heeft hij nog niet proberen te maken, maar hij vermoedt dat ook deze geen geheimen meer kent. De amandelyoghurt uit een bakje smaakte in ieder geval prima. Bijna net zo lekker als de kokosvariant, zij het dat je, in tegenstelling tot zijn kokosbroertje, de dikmaker wel een beetje voelt schuren op de tong.

 1. 1
  Gijsbert

  Haha, dacht dat kokosyoghurt gewone yoghurt was met kokos (of zoals dat tegenwoordig gaat kokossmaakje) er in. Net als vanilleyoghurt. Leuk om te zien dat het iets heel anders is. Zit er wel dezelfde friszure yoghurt smaak aan?

 2. 3
  Over yoghurt en fermenteren | Kelly Bennis Food

  […] Kokosyoghurt Tegelijk met Meneer Wateetons experimenteerde ik met het maken van kokosyoghurt. Plantaardige rijst-kokosmelk met yoghurt, kokosmelk met yoghurt, kokosyoghurt met viili, etc. Allemaal op kamertemperatuur. Het leverde wel mooie plaatjes op, maar hij is het nog niet gelukt. Die van Wateetons inmiddels wel. […]

Geef een reactie