Megalomane ham update

Megalomane ham update


2016-12-09-11-53-44 2016-12-09-11-53-27 2016-12-09-11-51-08 2016-12-09-11-48-32

U weet het. Meneer probeert zijn eigen Noorder Ham te maken. 12,2 kg, met been en zonder plan. Het is ellendig mild buiten, met temperaturen die soms zelfs in de dubbele cijfers lopen. Dat is niet bevorderlijk voor het welzijn van meneers ham. Met zakken ijs en bevroren stukken buikspek weet hij de temperatuur in zijn koelbox annex hamzouter op de grens van toelaatbaar te halen: 4-6 graden ongeveer. Het vlees ruikt na enkele dagen nog fris en er komt een enorme bak water uit die meneer regelmatig afgiet. Door de koelbox schuin te zetten loop dit water weg van de ham. Vocht en vlees zijn geen vrienden. #DIYengineer

Tot zo ver de update. Jullie nog iets leuks aan het doen?

 1. 2
  Patrick Hoefsmit

  Lees graag even mee wat meneer nu weer aan het maken is.
  Ik heb een procoreur van iets mer dan een kilo omgetoverd tot een heerlijke ham en die vervolgens koud gerookt.
  Dus het heeft mijn volledige intresse wat meneer nu weer maakt.

 2. 3
  Stijn

  Ik ben benieuwd hoe het afloopt.. Hij zal uit het zout zijn?
  Ik krijg disndag een half varken en ik hoop woensdag ook een ham in het zout te kunnen leggen.. Is de temperatuur erg belangrijk? Vroeger hadden ze immers geen koelkast ?

  • 4
   Meneer Wateetons

   Temperatuur is wel belangrijk, in ieder geval in het begin als er nog maar weinig bescherming is. Als hij doorzouten is doet het er minder toe. Vroeger waren er inderdaad geen koelkasten, maar wel seizoenen en klimaat.

Geef een reactie