van alles |

Koksopleiding les 15: maar het was wel een mooi eitje

2017-02-16-13-23-03 2017-02-16-13-34-22 2017-02-16-14-00-23 2017-02-16-15-17-24 2017-02-16-16-23-18 2017-02-16-15-40-06 2017-02-16-15-40-12 2017-02-16-15-39-49

Het was donderdag en meneer was jarig. De lucht was blauw, de puccinibonbons waren duur en meneer vergat, zijn gevorderde leeftijd ten volle benuttend, zijn messenset van zijn bagagedrager te halen. Gelukkig woont hij in Amsterdam.

Volgens zijn lesbrief stonden er ‘zeewieren en haantje’ op het programma. Een curieuze combinatie. Meneer was al dagen aan het peinzen over een gerechtje waarin beide verwerkt konden worden. Althans. dat zegt hij. Feitelijk wist hij het binnen 30 seconden. Ramen. Natuurlijk.

Vol goede moed begon hij dus les 15 van zijn opleiding tot zelfstandig werkend kok. Het verhaal over de haantjes was een beetje hetzelfde als dat van de week ervoor: het is restvlees waar geen bestemming voor is. Ook zeewier wordt weinig gegeten, terwijl we er veel van hebben en het gezond en smakelijk is. Eigenlijk had meneer zelf zijn ramen moeten maken, maar het ROC voorraadhok bleek kansui noch gootsteenontstopper te bevatten. Ook geen miso trouwens, maar dat heeft meneer gelukkig altijd in zijn sok zitten. Zijn bouillon trok hij uit kombu, miso, gedroogde paddenstoelen, mirepoix, trassi en het karkas van zijn haantje. Hij kookte een eitje zacht, en marineerde dit vervolgens in iets lekkers waarvan hij de samenstelling niet meer weet. Een mini-hanenfiletje ging tenslotte met wat zwarte bonensaus op de Big Green Egg en na veel no-no-wasterig experimenteren wist hij ook wat zeewier krokant te frituren.

Het geheel was nogal mwoah. Een keurige bouillon, beetgare noodles, een iets te donkere kipfilet en een prachtig gegaard eitje. Een soort ramen eigenlijk. Niets meer dan dat. Maar ook niets minder.


0 reacties op “Koksopleiding les 15: maar het was wel een mooi eitje
  1. Zit te kijken, ziet er lekker uit, maar beetje AC restaurant look. Iets te braaf. Hadden er niet een paar ringetjes van een pepertje en wat koreander over gemoeten of is dat juist waarom ik niet en u wel de opleiding doet en super fout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp