van alles |

Kopsopleiding les 18: frituurdidactiek

0   

Met vermoeide benen en een milde brakheid stapte meneer les 18 van zijn opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok aan het ROC van Amsterdam binnen. De avond daarvoor had hij met 20 workshoppers evenzoveel wilde ganzen verwerkt. Spectaculair, wat ook gold voor de afwas, het opruimen van de veren en het uur van thuiskomst. Die ochtend stond hij alweer met kleine oogjes achter de werkbank van Slager De Wit varkens uit te benen om direct door te gaan naar kookles. Meneer heeft een mooi leven. En pijn in zijn rug.

Aan de Elandsstraat lagen op de werkbank… vijf wilde ganzen. Weer met zijn klauwen in de dode dieren. Gelukkig wordt hij dat Nooit Zat. Sterker nog, hij mocht er wat over vertellen aan zijn medecursisten en het uitbenen demonstreren. Altijd een beetje oppassen, voor je het weet ben je de pedante student die de meester verbetert en aanvult om zo nodig te moeten laten merken dat hij ook wat weet. Maar ja. Hij kon het toch niet laten. De meester was dit keer Hans Klomp, chef Zwiers zit nog altijd in het buitenland. De vervanger bleek een zacht sprekende en met milde hand sturende docent met een ijzersterke didactiek en een grote hoeveelheid kennis. We moesten aan de slag met wilde gans, konijn en peulvruchten. Een van meneers collega’s opperde ‘bittergarnituur?’. Meer had ons clubje van drie niet nodig om enthousiast aan de slag te gaan: ganzenburgers, frikadel van ingewanden als maag, lever en niertjes, konijnenbitterballen, en -nuggets en falafel van witte bonen. Natuurlijk met zelfgemaakte mayonaise en ketchup en wat zuur voor de frisheid. Moeilijk op te maken, zoveel bruine frituurmeuk bij elkaar maar als gerecht absoluut geslaagd. Na afloop gaf chef Klomp een scherpe analyse van de krachten en zwakten van de studenten. Niets was aan zijn oog ontsnapt. Culinair en qua opmaak viel er weinig op aan te merken, maar voorbereiding, timing, cuisson en koppelen van warenkennis en bereidingswijze konden nog beter. En, iets wat we nóóit doen en wat ik tot die tijd voor onmogelijk had gehouden, de afwas had al klaar moeten zijn voor we de gerechten serveerden. Dat was hij nog niet. Dus stond meneer gewoon tot half zes te poetsen. Met pijn in zijn rug.

Recept zelfgemaakte Ketchup

Gebruik tomaten uit blik of de gezeefde variant. Die besparen je veel werk en zijn meestal lekkerder dan verse. Laat deze een half uurtje zachtjes pruttelen met wat ui en eventueel knoflook. De vroeg 19e eeuwse ketchup smaakmakers zijn in ieder geval piment, kruidnagel en kaneel. Die kun je naar hartenlust aanvullen met gember, foelie, nootmuskaat, selderijzaad en cayennepeper. Een gram per smaakmaker per liter is een veilige richtlijn. Maar probeer vooral uit. Johannes van Dam adviseert een kruidenazijn te maken met deze specerijen, gewoon door er wat hete azijn overheen te gieten, en die azijn vervolgens gezeefd door de tomatenpuree te mengen. Dat is een goede tip, zo krijg je wel de smaak maar niet de spikkeltjes in je ketchup. Denk aan ongeveer 150 ml azijn op een liter tomatenpuree. En dan is er nog de suiker. Een beetje mag best, maar ik vond 10 tot 25 gram per liter meer dan genoeg. Maak af met zout en peper, giet de hete ketchup in klaarstaande schone knijpflessen en serveer de afgekoelde saus bij de eerstvolgende buurtbarbecue. Of spuit het over de nasi of macaroni natuurlijk. Met deze ketchup mag dat.


0 reacties op “Kopsopleiding les 18: frituurdidactiek
  1. Die ketchup ga ik zeker proberen. Het gebruik van ingemaakte tomaten is zeker lekkerder. Dat komt omdat hiervoor vaak het rijpste wordt gebruikt. Deze zijn niet meer geschikt voor vervoer en verkoop. Daarom smaakt een rode tomaat uit eigen tuin ook het lekkerste. Die kruiden wordt wel een dingetje. De geur van nootmuskaat doet bij mij de maag al dansen.

  2. Meneer moet voor die rug misschien even een trappenhuis opzoeken of een ander plekje waar hij even languit kan gaan hangen, zodat alles in de rug weer even op zijn plaats komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp