WATEETONS WETENSCHAP: BLIJFT EEN BANAAN LANGER VERS ALS JE HET STEELTJE INPAKT? – TEST 3 EN CONCLUSIE

WATEETONS WETENSCHAP: BLIJFT EEN BANAAN LANGER VERS ALS JE HET STEELTJE INPAKT? – TEST 3 EN CONCLUSIE


Hoe zat het ook alweer? Het begon met een opmerking van dochter Wateetons begin september 2017, nu ongeveer twee maanden geleden: “Wist je dat als je het steeltje van een banaan inpakt in aluminiumfolie, hij dan langer vers blijft?”. Meneer ging terstond aan de slag.

Test 1: geen verschil

Meneer nam 2 bananen en pakte van één het steeltje in met aluminiumfolie, en de ander liet hij oningepakt. Na tien dagen timelapsen was de voorlopige -en ongezond triomfelijke- conclusie dat dochter Wateetons het mis had. Degene met het ingepakte steeltje rijpte niet trager, if anything was het sneller. Verbeterpuntje: de bananen beïnvloedden elkaar mogelijk en misschien werkt plasticfolie beter dan alufolie.

Test 2: geen verschil

Meneer vergeleek daarop 3 bananen, van elkaar gescheiden door plastic dus zonder wederzijdse beïnvloeding: een banaan met het steeltje ingepakt in plastic, een met het steeltje ingepakt in aluminiumfolie en een controlebanaan. De conclusie na 322 uur filmen: geen verschil tussen de condities. Verbeterpuntje: in plastic rijpen de bananen niet natuurlijk.

Nieuw: Test 3

Tenslotte besloot meneer de fruitmand te simuleren om de ecologische validiteit van zijn onderzoek te vergroten. Hij nam twee ‘kammen’, bestaande uit elk 3 bananen. Van kam 1 pakte hij de steeltjes in met plasticfolie, kam 2 liet hij oningepakt. Hij simuleerde fruitmandcondities door a) meerdere bananen te gebruiken (de kammen) en b) aan elke kam een appel toe te voegen. Hij legde kam 1 en 2 circa twee meter uit elkaar zodat ze elkaar zo min mogelijk zouden beïnvloeden en filmde het rijpen van elk met twee verschillende camera’s over een periode van 422 uur, ruim 17 dagen. Om energie te besparen liet hij niet 17 nachten lang de lichten branden, maar knipte hij na afloop de ‘zwarte’ delen uit de timelapsen. Dat is handwerk vandaar dat onderstaande video’s niet helemaal synchroon lopen.

Conclusie
De uitkomst van test 3 is zichtbaar: beide condities rijpen ongeveer even snel. De bananen waarvan de steeltjes zijn ingepakt blijven niet langer vers dan de oningepakte bananen.

Beperkingen
Na een week bleek dat een van de drie bananen in de ingepakte conditie een lelijke plek begon te vertonen. Meneer besloot deze banaan eruit te halen, en ook in de andere conditie een banaan te verwijderen voor maximale vergelijkbaarheid. Ook stootte watpoetstons de appel van de ingepakte bananen kortdurend van zijn plaats.

Eindconclusie

Meneer heeft in drie tests dochter Wateetons’ hypothese dat bananen langer vers blijven als je het steeltje inpakt onderzocht. Hoewel geen van de proefopzetten zonder beperkingen was, is alle drie de keren de conclusie hetzelfde: nee, dochter Wateetons (en de rest van de wereld), het maakt geen verschil. Bananen blijven niet langer vers als je het steeltje inpakt. Het is een mythe.

Meneer is, na bij elkaar ongeveer 31 dagen non-stop filmen, wel klaar met testen. De conclusie is duidelijk. Mocht u willen reageren met ‘ja, maar bij mij werkt het wel altijd’- of iets vergelijkbaars, dan nodigt hij u van harte uit dat te ondersteunen met een verbeterde proefopzet en >973 uur data. Biatch.

(Meer Wateetons Wetenschap: https://wateetons.com/tag/wateetons-wetenschap/)

Geef een reactie