experimenteerdrift |

WATEETONS WETENSCHAP: BLIJFT EEN BANAAN LANGER VERS ALS JE HET STEELTJE INPAKT? – TEST 3 EN CONCLUSIE

Hoe zat het ook alweer? Het begon met een opmerking van dochter Wateetons begin september 2017, nu ongeveer twee maanden geleden: “Wist je dat als je het steeltje van een banaan inpakt in aluminiumfolie, hij dan langer vers blijft?”. Meneer ging terstond aan de slag.

Test 1: geen verschil

Meneer nam 2 bananen en pakte van één het steeltje in met aluminiumfolie, en de ander liet hij oningepakt. Na tien dagen timelapsen was de voorlopige -en ongezond triomfelijke- conclusie dat dochter Wateetons het mis had. Degene met het ingepakte steeltje rijpte niet trager, if anything was het sneller. Verbeterpuntje: de bananen beïnvloedden elkaar mogelijk en misschien werkt plasticfolie beter dan alufolie.

Test 2: geen verschil

Meneer vergeleek daarop 3 bananen, van elkaar gescheiden door plastic dus zonder wederzijdse beïnvloeding: een banaan met het steeltje ingepakt in plastic, een met het steeltje ingepakt in aluminiumfolie en een controlebanaan. De conclusie na 322 uur filmen: geen verschil tussen de condities. Verbeterpuntje: in plastic rijpen de bananen niet natuurlijk.

Nieuw: Test 3

Tenslotte besloot meneer de fruitmand te simuleren om de ecologische validiteit van zijn onderzoek te vergroten. Hij nam twee ‘kammen’, bestaande uit elk 3 bananen. Van kam 1 pakte hij de steeltjes in met plasticfolie, kam 2 liet hij oningepakt. Hij simuleerde fruitmandcondities door a) meerdere bananen te gebruiken (de kammen) en b) aan elke kam een appel toe te voegen. Hij legde kam 1 en 2 circa twee meter uit elkaar zodat ze elkaar zo min mogelijk zouden beïnvloeden en filmde het rijpen van elk met twee verschillende camera’s over een periode van 422 uur, ruim 17 dagen. Om energie te besparen liet hij niet 17 nachten lang de lichten branden, maar knipte hij na afloop de ‘zwarte’ delen uit de timelapsen. Dat is handwerk vandaar dat onderstaande video’s niet helemaal synchroon lopen.

Conclusie
De uitkomst van test 3 is zichtbaar: beide condities rijpen ongeveer even snel. De bananen waarvan de steeltjes zijn ingepakt blijven niet langer vers dan de oningepakte bananen.

Beperkingen
Na een week bleek dat een van de drie bananen in de ingepakte conditie een lelijke plek begon te vertonen. Meneer besloot deze banaan eruit te halen, en ook in de andere conditie een banaan te verwijderen voor maximale vergelijkbaarheid. Ook stootte watpoetstons de appel van de ingepakte bananen kortdurend van zijn plaats.

Eindconclusie

Meneer heeft in drie tests dochter Wateetons’ hypothese dat bananen langer vers blijven als je het steeltje inpakt onderzocht. Hoewel geen van de proefopzetten zonder beperkingen was, is alle drie de keren de conclusie hetzelfde: nee, dochter Wateetons (en de rest van de wereld), het maakt geen verschil. Bananen blijven niet langer vers als je het steeltje inpakt. Het is een mythe.

Meneer is, na bij elkaar ongeveer 31 dagen non-stop filmen, wel klaar met testen. De conclusie is duidelijk. Mocht u willen reageren met ‘ja, maar bij mij werkt het wel altijd’- of iets vergelijkbaars, dan nodigt hij u van harte uit dat te ondersteunen met een verbeterde proefopzet en >973 uur data. Biatch.

(Meer Wateetons Wetenschap: https://wateetons.com/tag/wateetons-wetenschap/)


0 reacties op “WATEETONS WETENSCHAP: BLIJFT EEN BANAAN LANGER VERS ALS JE HET STEELTJE INPAKT? – TEST 3 EN CONCLUSIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp