zelf maken |

Nieuwe pizzaoven in casa Wateetons

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”28″ exclusions=”51,52″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavoorstelling tonen]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Ooit was u getuige van de bouw van meneers pizzaoven. Drie zomers lang hebben we gelachen (jullie) en gehuild (meneer). Toen was hij af en maakte meneer er ongeveer tien pizza’s per zomer in. Inmiddels zijn zowel mevrouw Wateetons als het bijbehorende buitenhuisje en de pizzaoven niet meer de zijne. Zo gaan die dingen soms in de liefde. Hoe anders is het met pizzaovens. Die liefde slijt nooit. Meneer was dus weer toe aan een oven in zijn tuin. Wijzer (en armer) geworden besloot hij er dit maal geen drie jaar, twee barkies, anderhalve ton steen en zes liter traanvocht tegenaan te gooien. Op de eerste Butchers Heaven ontmoette hij Pieter Städler, een jonge Rotterdamse bouwer met een jaloersmakend stoere naam en dito oven. Een ingenieus ontwerp, dat je deels nog zelf in elkaar moet zetten met een paar stapels bakstenen. Daardoor blijven de verzendkosten voor de bouwer laag en de bevrediging voor de aankoper hoog: het Ikea effect. Inmiddels verkoopt Städler Made alleen nog de verbeterde versie. Net zo ingenieus, maar nu wel helemaal compleet. Voor meneer had hij gelukkig nog wel een tweedehandsje van de oerversie liggen. Meneer wil bouwen, al is het maar tien minuten. 

Meneer Wateetons heeft er nu drie keer mee gebakken. De rest van de tijd staat de oven in zijn woonkamer mooi te zijn en zijn huis te vullen met een lichte, maar verrukkelijke houtgeur. Het was even zoeken naar de juiste hoeveelheid vuur, maar na een keer spelen wist meneer al een oventemperatuur van 300+ graden te bereiken en er in 4 minuten heel behoorlijke pizza’s uit te krijgen. En dat na minder dan een half uur stoken met slechts een houtblok of zes. Ter vergelijking, zijn zelfbouwoven had daar drie uur en ruim een kruiwagen aan brandstof voor nodig. 

Aan de hectare ruimte van het buitenhuisje denkt hij nog wel eens met weemoed terug. Maar dan stookt hij een fikkie in zijn Amsterdamse stadstuintje en concludeert dat het goed is. 


0 reacties op “Nieuwe pizzaoven in casa Wateetons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend