boodschappen, dieetleed, Over Rot |

20 GRAMS OF PROTEIN! Meneer 'kaaklijn' Wateetons proeft vijf soorten eiwitrijke zuivel

Meneer is nog steeds op zijn kaaklijnqueste. Zijn sixpackplannen zijn van een ‘cut’ van circa 1700 kilocalorieën per dag, inmiddels gewijzigd naar een ‘bulk’ van momenteel 2400 kc. Voor een schriel mannetje als meneer is dat een ongelofelijke bak vreten. Vooralsnog komt hij er niet van aan, dus deze week gooit zijn Personal Body Plan coach er waarschijnlijk weer 100 kc bovenop. Vier keer per week bijt hij in het staal van de sportschool. Zijn voeding bestaat uit 30% eiwitten, zo’n 144 gram per dag. Dat is best een hoop. Die haalt hij uit verschillende bronnen, waaronder zuivel (en ham). Meeneemverpakking van die eerste zijn daarin handig, wereldreiziger die hij is.  Daar komen er steeds meer van. Eiwitten zijn hip.
Hij testte er vijf.
Yogood
Brokkelig en stevig en iets zuur. Er zit alleen maar melk en yoghurtculturen in. Dus heel puur. Het goedje voelt voor 0% nog best dik in de mond. Het zal een soort hangop zijn. Best een prima zij het wat non-descript yoghurtje.
Koolhydraten – Eiwitten – Vetten: 5.2-9.3-0.3 gram per 100 gram
Ehrmann High Protein Vanilla Pudding
Een outlyer door zijn puddingachtigervaring. Dikke vanillevla zeg maar. De verpakking en naam komt nogal Duits over. De pudding bevat een flinke berg ingrediënten waaronder melkpoeder (eiwitten), lactose (‘geen toegevoegde suikers’, jaja, sneaky bastards), verdikkingsmiddelen, zoetstoffen en aroma’s. Curieus: ‘lactose vrij’ staat er groot op de de verpakking terwijl het 5e ingrediënt toegevoegde lactose is. Met een sterretje: <0.1%. En ‘geen gluten’, uniek voor een yoghurt of vla natuurlijk. Toch best lekker, op SBS6-achtige manier. (OMG. Hij is er ook in chocolade!).
 KEV 5.5-10.0-1.5
Lindahls kvarg vanille
Meneer en zijn medesporters hadden deze al gespot bij de supermarkt: de smaakjeskwark van het Zweedse Lindahl’s. Vanille en framboos zijn bekend, maar er schijnen ook perzik-passievrucht en stracciatella op de markt te zijn. Ze zijn al een poosje een favoriete smaaktoevoeging aan meneers verder soms wat saaie dagelijkse 1 kg kwarkinname. Nu dus ook in meeneemverpakking. Handig.
De inhoud bestaat uit met maismeel verdikte melk en wat smaak en zoetstoffen. Het valt hem opeens op dat de kvarg iets korrelig op de tong voelt, een beetje rul alsof het maismeel niet goed gezeefd was. De ervaring is iets frisser dan bij de vanillepudding en bepaald minder lobbig. De zoetstof komt wel vrij hard binnen. Best smakelijk, maar alleen om bij te mengen. Een heel bakje achter elkaar voelt als het eten van een gezinsverpakking zoetjes.  
KEV 3.5 -11.0 – 0.2.
Protein strawberry- powered by Melkunie
Bestaat dat nog, melkunie? In gigantische cijfers staat er op de zijkant de hoeveel eiwit per bakje bevat. 20 grams. In het Engels. Wij sporters spreken alleen Engels. 20 gram is de iconische hoeveelheid die nog steeds door bro-science bodybuilders wordt gehanteerd als het maximum (en minimum) dat je in een maaltijd tot je zou moeten nemen. Het is gewoon 200 gram kwark, dat altíjd ongeveer 20 gram proteine bevat per 200 gram. Ook hier wordt weer geschermd met lactosevrij-met-een-sterretje. Een logisch gevolg van de fermentatie, trouwens. De smaak komt van druivensap en maar liefst 4.5% echte aardbei en wat citroenmelisse. Het voelt dik en kwarkachtig in de mond. Die aardbei proef je terug, helaas gevolgd door een een onaangenaam bittertje. Een blik op de verpakking leert dat we dat danken aan stevia, de goorste onder de zoetmiddelen. Maar ja, ‘natuurlijk’ he. Er zijn een hoop smaken beschikbaar, ook in drinkvorm.
KEV: 6.4-10.0-0.3
Arla Skyr naturel
Yoghurt in Ijslandse stijl. Meneer heeft al een aantal Skyrs geproefd. Die van Arla is vrij eenvoudig, en zit qua mondgevoeldinges ergens tussen yoghurt en kwark in. Een bakje zonder opsmuk. Je krijgt er als enige een beetje muesli bij zodat je ook aan je koolhydraten (en suikers) komt. En een lepeltje, iets wat je bij de andere vier moet missen. De skyr is net als yogood heel puur: er zit yoghurt in. Verder niks. Eh, yoghurt? Arla, skyr is een kwarksoort en geen yoghurt. Neppe shit. De KEV heb ik van de site van Arla gepikt, omdat in deze verpakking ook de muesli wordt meegenomen.
KEV: 4.0-11.0-0.0
Conclusie
Onderweg een (vegetarisch) portie eiwit tot je nemen zonder te foodpreppen of je tot de snackmuur te wenden behoort met deze bakjes tot de mogelijkheid. Goed voor de spiertjes of het vetpercentage, want van zo’n grote hoeveelheid eiwitten zit je snel vol. Voor allemaal geldt dat elke kwark voor minder geld ongeveer al hetzelfde biedt aan KEV, zij het dat die in verpakkingen van 500 gram komen. En zonder smaakje of Engels kreten. Lindahls wint van de hierboven geproefde op cijfers, de minste koolhydraten en vetten x de meeste eiwitten. Meneer vond Yogood het lekkerst, en de Ehrmann vanillepudding voelt lekker zondig zonder dat dat het is.
Bestaat er ook proteïne hagelslag?


0 reacties op “20 GRAMS OF PROTEIN! Meneer 'kaaklijn' Wateetons proeft vijf soorten eiwitrijke zuivel
 1. #MacroMeneer
  Maar de uitspraak “van zo’n grote hoeveelheid eiwitten zit je snel vol” klopt natuurlijk niet. Het is waar dat eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kwark over het algemeen relatief calorie-arm zijn (in tegenstelling tot koolhydraatrijke voedingsmiddelen) maar dat heeft verder weinig te maken met het feit dat er relatief veel eiwitten in zitten. Je kunt ook koolhydraatrijke voedingsmiddelen vinden waarvan je snel vol zit.
  En de genoemde KEVs zijn per 100g neem ik aan?
  Mijn eigen exotische yoghurtjesqueeste is alweer gestopt, nadat ik dit weekend bij wijze van experiment eens de kokosyoghurt heb geprobeerd. Nog nooit zo blij geweest dat ik niet lactoseintolerant ben…

  1. Ah ok, fair enough (ookal is dat misschien iets meer op de langere termijn dan op de korte termijn waarin het simpelweg je maag opvult). Zoals het in het originele stuk stond leek het een beetje op het wijdverbreide misverstand “van eiwitten word je dun”.
   Maar als we het toch over voedingswaarde en caloriedichtheid hebben; als de Coach zegt dat je meer calorieën tot je moet nemen is het toch juist handig om dan naar de koolhydraten te grijpen? Voor 100kcal per dag zal dat je macrobalans niet echt enorm beinvloeden. (Pasta, ~350kcal per 100g bestaande uit 67% koolhydraten en zelfs 12% eiwit. Hoef je maar 25-30gram extra van ergens in je dieet te smokkelen)

 2. Trouwens. Over hagelslag weet ik niks, maar Body & Fit heeft wel chocoladepasta met 21% whey protein toegevoegd en <2% suikers. Op zich prima te hachelen, maar er zit zo'n grote hoeveelheid maltose in dat er aangeraden wordt geen grote hoeveelheden per dag van te consumeren.
  (Dat staat op de verpakking, niet op de website)
  https://www.bodyenfitshop.nl/wheychoco/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
07 sep
Live online workshop “melkkefir maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 sep
Workshop worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

12 sep
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

12 sep
GRATIS live online workshop “patat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

13 sep
GRATIS live online workshop “KFC (Korean Fried Cauliflower) maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

14 sep
GRATIS live online workshop “donuts maken” 20:30 uur | € Gratis

15 sep
GRATIS live online workshop “frikandellen maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend