Wat krijg je als je vier yoghurts bij elkaar mengt?

Wat krijg je als je vier yoghurts bij elkaar mengt?


Deze diashow vereist JavaScript.

Uit de langlopende serie ‘je hebt er niks aan maar leuk is het wel‘, vandaag, lieve kinderen: Zweedse mix-yoghurt. 

Je maakt het als volgt.

Maar, hoe is het resultaat?
De yoghurt was binnen een dag al klaar om te eten. Mooi dik van structuur, met een slijmerigheid en haast bijtbare viscositeit die aan filbunke en viili doet denken. Het is dus met geen mogelijkheid zonder knoeien van het potje naar je bakje te verplaatsen, en meneers baard zit er ook vol mee. Ontbijt- én lunchyoghurt! De smaak is mild, weinig zuur en tamelijk zoet. Geen carbonisatie. Geen tekenen van schimmel. Karnemelkerige geur, geen kaas. Lekker maar mild yoghurtje dat zich duidelijk onderscheidt van onze Nederlandse roer- of standyoghurts maar verder vrij generiek Zweeds smaakt. Van de vier yoghurts waar hij op gebaseerd is lijkt filbunke het meest dominant.

Meer weten over fermenteren? Lees Over Rot, het handboek fermenteren. Of volg een workshop bij Meneer Wateetons.

 1. 3
  reactie via Facebook

  Ik ben al heel lang op zoek naar viili. Vroeger was dat te koop bij de bio winkel. Heel lekker, maar nu niet meer te krijgen. Is dat makkelijk zelf te maken?

 2. 4
  reactie via Facebook

  Ik%20ben%20al%20heel%20lang%20op%20zoek%20naar%20viili.%20Vroeger%20was%20dat%20te%20koop%20bij%20de%20bio%20winkel.%20Heel%20lekker%2C%20maar%20nu%20niet%20meer%20te%20krijgen.%20Is%20dat%20makkelijk%20zelf%20te%20maken%3F

  • 6
   Meneer Wateetons

   Dat was precies de vraag. ‘Echte’ Yoghurt bestaat sowieso uit twee bacterien die elkaar nodig hebben. Bij deze mengyoghurt lijkt qua strructuur in ieder geval één bacterie dominant.

 3. 7
  Erik

  Goede vraag. Er is hier ooit wat gepost over een vaginale schimmel desemstarter en daar beweerde ik ook dat, behalve dat dat mens niet helemaal lekker is, na verloop van tijd de normale desemgisten (en bacteriën?) het overnemen.
  Ik ben er ook van overtuigd dat er een zekere mate van selectie optreedt in deze yoghurtmix. In ieder geval als je hem langer laat staan en vaker doorzet. Dat kan er mee te maken hebben dat de ene stam simpelweg sneller groeit dan anderen of dat er echt een actief competitiemechanisme bestaat (als in, de ene cultuur scheidt een stofje uit waardoor de andere doodgaat/minder snel groeit)

  Je kan dit relatief eenvoudig testen met PCR kitjes die (aanwezigheid van) microorganismen determineren op basis van DNA sequenties. Helaas is het ook weer niet zó eenvoudig dat dat op de keukentafel kan, maar volgens mij heeft Nordic Foodlab ooit onderzoek gedaan naar de evolutionaire herkomst van al die Scandinavische yoghurtstammen.

 4. 8
  Hendrik

  misschien een idee om die dominante Filbunke eruit te laten en de 3 anderen zweedsen bij elkaar doen en kijken/proeven wat er dan gebeurt….misschien kunnen die 3 het wel goed met elkaar vinden….

Geef een reactie